En smakrik stjärna

Stjärnanis är ingen krydda för tveksamma. Här handlar det om stora smaker som i rätt sammanhang förvandlar mat till upplevelser och desserter till minnen för livet.

Övriga2007-10-18 00:00
Stjärnanis är en märklig frökapsel från en magnoliaväxt, vanligt förekommande i bland annat Kina. Smaken är påtagligt kryddig och den som en gång smakat på karamellen Kungen av Danmark vet exakt hur den smakar.

Redan ett par frön från stjärnanisen kan räcka. Smaken passar bäst till fläskkött, fågel som anka och kyckling, samt inte minst desserter och likörer.

Stjärnanis ingår i den kinesiska kryddblandningen "fem kryddor" som förutom stjärnanis även innehåller Szechuanpeppar, kryddnejlika, fänkål och kanel. I det kinesiska köket används kryddblandningen till framför allt rätter av tamfågel och marinader.

I Sverige finns stjärnanis nu mer på de vanliga kryddhyllorna, men i hel form är kryddan stor så leta bland kryddpåsarna och inte bland de burkförpackade kryddorna.

Vardagslyx

Det märkliga med stjärnanis är att den trollar fram stora smakupplevelser med förhållandevis billiga råvaror. De normalt ganska intetsägande kycklingfileerna blir plötsligt riktigt smakrika, enkla räkor från frysen kan mäta sig med de bästa skaldjur och så vidare. Okej, det är inte bara stjärnanisens försorg, men de bidrar till upplevelsen i allra högsta grad.

Kronan på verket

När det handlar om desserter är stjärnanisen verkligen på sin hemmaplan. Tänk på att en god dessert ofta är det vi minns bäst av en middag. Är desserten smaksatt med stjärnanis kommer man garanterat ihåg den. Här laddar vi med panna cotta smaksatt med äkta vaniljstång och några droppar citruslikör och en spännande stjärnaniskaramell att ringla runt på tallrikarna.

Panna cotta är hur enkelt som helst att göra. Förbered gärna dagen innan, men se till att gräddpuddingarna blir ordentligt täckta med plastfilm innan de sätts in i kylskåpet.

Karamellsås med anissmak

Karamellsås är inte det lättaste att lyckas med, men det finns knep även här. Flera dagar i förväg kan karamellsåsen förberedas. Smält sockret i kastrull. Vanligtvis slutar det med att sockret klumpar sig och blir alldeles för hårt. Ge inte upp utan låt sockret svalna och slå på lite vatten och låt allt stå och dra ett dygn. Vattnet löser upp delar av sockret och får fin smak. Sila och koka upp på nytt med ett par frön från stjärnanis i kastrullen. Sjud varsamt till dess karamellsåsen börjar tjockna. Ta upp och kasta stjärnanisfröna och såsen är färdig att servera när den svalnat helt.

Känns karamellkoket för komplicerat kan man alltid smaksätta vanlig sockerlag med stjärnanis som sedan hälls över färska exotiska frukter. Bättre fruktsallad än så kan man knappast tänka sig.

En obevakad gryta kokar snabbt

HF Ellis Punsch



Kycklingsaute med stjärnanis

4 personer

600 g benfritt kycklingkött

1 morot

1 bit palsternacka

1 bit rotselleri

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 bit purjolök

2 dl lättgrädde

2 dl vatten

1 1/2 msk konc. kycklingfond

3 st. stjärnanis

salt och vitpeppar

maizena till redning

olivolja

1. Skär kycklingen i bitar med ett par centimeters sida. Skala och skär rotsaker i bitar. Hetta upp en stekpanna, slå i olivolja och bryn först köttet för sig, därefter rotsaker och lök.

2. Koka upp grädde och vatten. Smaksätt men kycklingfond. Ta bort skalet och stöt kärnorna i stjärnanisen i mortel. Lägg de stötta fröna i såsen och låt den sjuda några minuter.

3. Lägg rotsaker och låt de sjuda med några minuter så de börjar mjukna, men inte mer. Därefter är det kycklings tur att åka i grytan. Red med maizena löst i vatten och sjud allt i fem minuter. Smaka av med salt och vitpeppar. Servera sauten med ris.

Förälskade räkor

4 personer

500 g skalade räkor

2 msk olivolja

1 msk mycket finhackad gul lök

200 g färska, skivade champinjoner

1/2 röd paprika

1/2 grön paprika

1 msk finhackad persilja

1 msk finhackad färsk dragon

1 msk finhackad körvel

2 cl konjak

2 cl Pernod

1 dl torrt vitt vin

1 dl vatten

2 dl vispad grädde

1 1/2 msk koncentrerad hummerfond

1 dl hollandaisesås, färdig sås från affären går bra

salt och peppar

1. Finhacka lök och örtkryddor. Skiva svampen. Vispa grädden.

2. Fräs lök och olivolja i vid kastrull. Tillsätt champinjoner, paprika och örtkryddor. Låt allt bli riktigt hett.

3. Tillsätt konjak och Pernod. Fortsätt med vin, vatten och hummerfond. Låt koka upp, men inte mer och lyft pannan från spisen. Vänd ner räkorna och avsluta med vispad grädde och hollandaisesås. Smaka av med salt och peppar och servera direkt.

Exotisk fruktsallad

4 personer

2 kiwifrukter

2 gröna äpplen

1 banan

1 klase blå vindruvor

4 passionsfrukter

8-12 physalis

Till sockerlagen:

1 dl vatten

1 dl strösocker

2 stjärnanis

1. Börja med lagen. Koka upp vatten och socker. Se till att sockret löser sig helt. Plocka ut de små fröna ur vingarna på stjärnanis. Krossa fröna i mortel och lägg krosset i lagen. Låt lagen kallna. Sila lagen före servering.

2. Skala och skiva kiwifrukterna. Skala och dela äpple, banan och vindruvor i mindre bitar. Blanda bitarna och slå den silade lagen över. Ställ kallt 1 timme. Lägg upp i portionsskålar och garnera med physalis som får ha kvar sina dekorativa blad och passionsfrukter delade i halvor. Serveras med eller utan vispad grädde.

Panna cotta med stjärnaniskaramell

6-8 personer

5 dl vispgrädde

4 msk strösocker

1 vaniljstång

2 blad gelatin

Till stjärnaniskaramellen

2 dl strösocker

3 dl vatten

frön från 1 stjärnanis

1. Stjärnaniskaramellen tar tid och måste göras några dagar i förväg. Smält socker i kastrull. Lämna aldrig kastrullen utan uppsikt. När sockret börjar ryka lätt måste man ruska kastrullen så att det inte bränner. Rör inte i sockret för då klumpar det sig direkt. Tekniken är att varsamt smälta ned sockret till en ljusbrun karamell.

2. Ta kastrullen från spisen och låt den stå några minuter så temperaturen sjunker. (OBS! Viktigt.) Tillsätt vatten och lägg på lock. Låt allt stå till dagen efter.

3. Se till att det blir ett par deciliter, om inte så späd med vatten. Slå vätskan i en kastrull och lägg i frön från en stjärnanis. Koka upp och sjud sakta till dess karamellen blir trögflytande. Ta upp och kasta stjärnanisfröna. Låt karamellsåsen svalna helt innan den serveras.

4. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.

5. Häll upp grädden i en kastrull. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ut alla små svarta frön som den innehåller och blanda med grädden. Tillsätt strösocker och koka upp blandningen. Sänk värmen och sjud mycket försiktigt i tio minuter utan lock.

6. Dra kastrullen från spisen och låt gräddblandningen svalna något.

7. Krama vätskan ur gelatinbladen och vänd ned dem i gräddblandningen. Rör om och slå upp gräddblandningen i sex eller åtta små portionsformar. Har man inga bra kan engångsformar i plast vara ett bra alternativ.

8. Täck med plastfilm och ställ in i kylskåp. Efter några timmar har gräddblandningen stelnat och är färdig att servera. Stjälp upp som små puddingar på tallrikar och ringla lite stjärnaniskaramell runt om. Bjud gärna färsk frukt till. (TT Spektra)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!