En gryta - flera måltider
Köttgrytor är inget man slänger ihop med en hungrig familj vid köksbordet. Men tar man kokningen dagen innan är grytan den perfekta snabbmaten.
Kanske är det dags att tänka om. Köp en rejäl bit nötkött, dubblera gärna receptet, och koka en riktigt god gryta som ger flera måltider. Det tar ett par timmar men grytan sköter sig själv när den väl hamnat på spisen.
Ett tips är att koka grytan utan någon form av redning. Då är risken att det fastnar i botten obefintlig. Redningen fixar man lätt med maizena vid uppvärmningen.
Vardagsgryta
4 personer
800 kg högrev av nöt
2 gula lökar
1 purjolök
1 bit rotselleri
1 zucchini
2 vitlöksklyftor
500 g krossade tomater
vatten och koncentrerad kalvfond (2 msk fond/liter vatten)
1 kruka färsk timjan
2 lagerblad
salt och vitpeppar
smör och rapsolja
maizena till redning
1. Skär köttet i bitar med knappt två centimeters sida. Bryn köttet runt om i lika delar smör och rapsolja. Arbeta i omgångar så pannan inte blir för kall. Lägg brynt kött i kastrull eller stekgryta.
2. Skala och hacka lök, rotsaker och zucchini. Bryn gärna grönsaksbitarna på samma sätt som köttet innan de läggs i grytan. Slå på tomatkross och vatten så det precis täcker. Mät vattnet som tillsätts och komplettera med koncentrerad kalvfond i lagom mängd.
3. Koka upp och skumma grytan. Därefter kryddas den med hackad färsk timjan och lagerblad.
4. Låt grytan sjuda sakta till dess köttet är mört, vanligtvis en dryg timme. Red av med maizena strax före servering och justera smaken med salt och peppar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!