En gryta - flera måltider

Köttgrytor är inget man slänger ihop med en hungrig familj vid köksbordet. Men tar man kokningen dagen innan är grytan den perfekta snabbmaten.

Övriga2007-03-08 00:00
Planering är en av de det viktigaste sakerna för en hemmakock. Brister det här är man avslöjad som en slarver som inte tänker i förväg. Samtidigt är det just här man kan göra något åt både hushållskassa och onödig fettkonsumtion.

Kanske är det dags att tänka om. Köp en rejäl bit nötkött, dubblera gärna receptet, och koka en riktigt god gryta som ger flera måltider. Det tar ett par timmar men grytan sköter sig själv när den väl hamnat på spisen.

Ett tips är att koka grytan utan någon form av redning. Då är risken att det fastnar i botten obefintlig. Redningen fixar man lätt med maizena vid uppvärmningen.

Vardagsgryta

4 personer

800 kg högrev av nöt

2 gula lökar

1 purjolök

1 bit rotselleri

1 zucchini

2 vitlöksklyftor

500 g krossade tomater

vatten och koncentrerad kalvfond (2 msk fond/liter vatten)

1 kruka färsk timjan

2 lagerblad

salt och vitpeppar

smör och rapsolja

maizena till redning

1. Skär köttet i bitar med knappt två centimeters sida. Bryn köttet runt om i lika delar smör och rapsolja. Arbeta i omgångar så pannan inte blir för kall. Lägg brynt kött i kastrull eller stekgryta.

2. Skala och hacka lök, rotsaker och zucchini. Bryn gärna grönsaksbitarna på samma sätt som köttet innan de läggs i grytan. Slå på tomatkross och vatten så det precis täcker. Mät vattnet som tillsätts och komplettera med koncentrerad kalvfond i lagom mängd.

3. Koka upp och skumma grytan. Därefter kryddas den med hackad färsk timjan och lagerblad.

4. Låt grytan sjuda sakta till dess köttet är mört, vanligtvis en dryg timme. Red av med maizena strax före servering och justera smaken med salt och peppar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!