Seat Ibiza är således i grunden en VW Polo och Seat Leon är baserad på en VW Golf. När nya Golf kom häromåret skrev jag att designavdelningen i Wolfsburg visat prov på nästan pinsam feghet. En helt ny bil som såg ut som den gamla. Men nu kan man alltså köpa en Golf som ser mycket tuffare ut. Fast då står det Seat i fronten och Leon i baken. Dessutom är den billigare än det tyska syskonet. Å andra sidan kan du köpa en Skoda Octavia med identisk motor ytterligare 15 000 kronor billigare. Och även Octavia är som bekant i grunden en VW Golf. Men då blir du nästan ännu mer anonym.
Seat Leone är alltså syskonet som sticker ut och vill man fortsätta att göra prisjämförelser så finns det ju ytterligare ett syskon i familjen: Audi A3 Sportback. Den är med samma motorval 23 000 kronor dyrare än Leon!
Det som gör dessa jämförelser i kronor och ören lite vingliga är andrahandsvärdet. Seat har haft det lite motigt på marknaden och sånt avspeglar sig den dagen bilen ska bytas in.
Rickard Rydell
Seat Leon går att få med i stort sett samma motorutbud som till VW Golf. Två bensinmatade maskiner på 1,6 liter och 102 hk respektive 2,0 FSI på 150 hk. Plus två dieslar på 1,9 och 2,0 liter presterande 105 respektive 140 hk! Båda med partikelfilter. Det är dessutom motorstarkare versioner på väg, både på bensin- och dieselsidan.Vår svenske stjärnförare i ETCC, Rickard Rydell, kör ju för Seat och med hans namn på bilen får man tillgång till 185 överladdade hästar.
Men det är dieslarna som är riktigt intressanta. I provbilen sitter den större varianten på 140 hk, som är både stark och snabb. 0-100 km/t klaras av på drygt 9 sekunder men egentligen är kraften som finns vid gaspådrag under körning mer intressant. Vid omkörning i landsvägsfart behöver man knappast växla ner från sexan till femman - det är bara att trycka till med högerfoten så finns det en imponerande kraftreserv att ösa ur.
Köregenskaperna är gott och väl i paritet med bilens fräcka former och motorns prestanda. Både chassi och styrning hänger med, trots att den sistnämnda har en elektromekanisk servo. Den tekniken blir allt vanligare men är inte alltid till gagn för styrresponsen.
Bak sitter nu en fyrlänkad hjulupphängning som arbetar betydligt effektivare än den gamla halvstela axeln. Bäst effekt har den på åkkomforten.
Låg ljudnivå
Förarplatsen påminner möjligen om VW Golf, eller kanske snarare Audi A3, men tittar man närmare är nästan ingenting identiskt och personligen tycker jag den spanska upplagan är elegantare. Och charmigare. Det man annars som förare omedelbart reagerar över är den låga ljudnivån i kupen.Här har spanjorerna jobbat duktigt för att få bort stämpeln som bullrig sydeuropeisk småbil. Både vägljud och motorljud är effektivt avskärmat. En finess är att vindrutetorkarna i viloläge blir stående längs med vindrutestolparna, vilket också eliminerar vindbrus i höga farter.
Billigaste modellen av Seat Leon kostar 146 900 kronor. Med den mindre dieselmotorn stiger priset till 184 500 kronor och med "vår" större diesel blir bilen som dyrast - 203 400 kronor. Faktum är att Rickard Rydell-versionen är 3 500 kronor billigare. Sen finns det möjligheter att köpa på sig ytterligare utrustning för sisådär 120 000 kronor.
Just prissättningen av tillbehör stämmer lite till eftertanke. Seat tar 13 000 kronor för automatlådan Tiptronic. Skoda tar 10 000 kronor för exakt samma låda. VW tar 14 000 kronor och Audi tar 20 000 kronor!