Efter regn kommer svamp

Vädret har stor inverkan på tillgången av svamp. Ganska mycket regn och inte alltför varmt är idealväder för svampen. Det kan bli en rekordsommar för svamp i år på flera platser i landet.

Övriga2007-07-12 00:00
En lyckad svamptur i skogen kan sluta med en hög vackra, solgula kantareller att avnjuta. Det känns synd att hacka ner skogens guld och blanda i sås, även om resultatet blir gott.

Ett alternativ är att bjuda kantarellerna lätt stekta med lök som garnityr ovanpå en god köttbit. Grunda med en enkel rödvinssky, som alltid passar till stekt eller grillat kött, och toppa med kantareller och lök.

Fläskfile med rödvinssky och lökbrynta kantareller

4 personer

600 g fläskfile

100 g fina kantareller

1 liten röd lök

smör

salt och vitpeppar

Till rödvinsskyn:

3 dl vatten

2 dl rött vin, helst fylligt

1 1/2 msk konc. kalvfond

salt och vitpeppar

1/2 tsk socker

maizena till redning

ev några droppar sojakulör

1. Rensa svampen och dela de riktigt stora. Skala och skär löken i klyftor. Putsa fläskfilen fri från hinnor och synligt fett. Skär köttet i tre centimeter tjocka skivor som läggs på högkant. Banka ut lätt med köttklubba eller knuten hand.

2. Koka upp vatten och rödvin i en kastrull. Tillsätt kalvfond och red av med maizena som lösts i lite vatten. Rödvinsskyn ska vara lätt simmig, inte mer. Smaka av med salt, vitpeppar och lite socker. Om man tycker att skyn blir för ljus kan den färgas med några droppar sojakulör.

3. Stek svamp och lök i smör. Salta och peppra lätt mot slutet. Ta upp och håll svampen varm.

4. Stek köttet. Salta och peppra efter vändning i pannan. Slå lite rödvinssky på tallrikarna och lägg köttet i skyn. Toppa med kantareller och lök. Bjud med varma grönsaker och garnera gärna med färska örter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!