I dag är vi mer nyanserade och ser flamberandets kost mer som det skådespel det är än nödvändig del i matlagningen. Faktum är att flambering inte tillför speciellt mycket smak utan är mer show i avsikt att imponera på gäster. Den smak som spriten tillför kommer bättre till sin rätt om den hälls direkt i såsen.
Alkoholen, om den utgör ett bekymmer, försvinner som en dimma redan vid cirka 60 grader men smaken finns kvar. Tänk bara på att både konjak och whisky är lagrade spritsorter som tagit smak av de ekfat de legat i. För att smaksättningen ska bli lyckad måste man vara återhållsam med dropparna och helst välja billiga, kortlagrade sorter före de som legat länge. I klartext, dyr och långtidslagrad sprit gör sig bättre i glas än i kastrull.
Grönpeppar kom till Sverige via de franska köken efter andra världskriget. I dag kan vi inte ens föreställa oss vilken smaksensation det var. Tänk bara att gå från rätter som dillkött, kokt falukorv med stuvade morrötter till kryddiga färsbiffar med grönpepparsås. Efter en försiktig inledning på bättre krogar kom grönpepparn att hamna i var mans kryddskåp under sent 60-tal och sedan var kryddexplosionen ett faktum. Allt skulle kryddas med grönpeppar, sedan spelade det ingen roll om det var mjukost eller festsåser. Märkligt kan tyckas, men historiskt sett inte helt oväntat. Peppar har varit en uppskattad krydda i generationer och den som kan sin mathistoria glömmer inte att pepparkryddade kakor var ett uppskattat inslag på julens festbord. Att pepparn senare ersattes med andra kryddor som kanel, kryddnejlikor och ingefära är en annan sak.
Citat:
Nästa vecka: Kalvkött var länge en ovanlig råvara i svenska affärer. Nu finns det ljusa köttet att köpa och vi ger tips på bra rätter.
Bild 1-3: Kryddigt. Helstekt oxfile med pepparsås är festmat som kan förberedas.
Bild 4: Ett måste. Tomatsallad är ett måste till pepparstek om man ska bjuda mat efter de gamla restauranglärorna.
Bild 5: Het vardagsmat. Färsbiffar med grönpepparsås smakar som lyxmat men kostar just inte mer än vanlig vardgsmat.
Foto: Dan Strandqvist
//bilder:5