Det lata sommarköket

SommarMat. Sommarköket är minst sagt omväxlande. Om tid och ork räcker till är det färska råvaror som gäller. Tryter det med tid eller ambition är det fritt fram att blanda konserver med färska blad. Följ med på en snabb resa genom lätta sommarkök där god smak och massor av fritid kombineras efter bästa förmåga.

Övriga2006-06-22 00:00
I Sverige har matlagning blivit något av en innegrej att pyssla med när vardagens plikter inte trycker på. Varma koppen i veckan och gratinerad hummer till helgen, typ. När ledigheten breder ut sig är det lätt att trissa upp krav och förväntningar till rena gastronomin alla veckans dagar. Och visst, har man tid, ork och kassa för sådana utsvävningar är det inget fel. Men, nog vilar det en liten viktigpetter och skrytmaja bakom alltför skruvade ambitioner. Mitt ärliga råd är att ta det lugnt. Ät gott och sommarfräscht, men hissa inte upp det där med matlagning till himlens höjder bara för att det finns tid över. Ta ledigt i stället och laga latmat. Här är några exempel.

Mättande sallad

Tonfisksallad är bra sommarmat. Vid sidan av de mer pliktskyldiga salladsgrönsakerna finns gröna bönor och hårdkokt ägg som båda bidrar med viktiga proteiner. Sak samma med tonfisken som mycket väl kan köpas på burk bara man ser till att få tonfisk i bitar och inte salladstonfisk som snarast är att betrakta som kattmat.

Förr skulle det vara feta dressingar till allt i salladsväg. I dag har vi nyanserat oss och ofta räcker det med en vinägrett eller enbart några droppar god olivolja och en nypa flingsalt. Till tonfisksallad passar för övrigt den underbara olivoljan med citronsmak bra.

Snabba woken

Man behöver inte ha speciellt märkvärdiga råvaror eller ens en wokpanna för att lyckas med en wok. Färska, helst fasta grönsaker som paprika, lök och zucchini är en bra grund. Sedan är det bara att bygga på med strimlad kyckling, fläskfile, vanliga räkor eller vad man känner för. Det viktiga är att grönsakerna förblir krispiga och köttet genomstekt. För att lyckas med det är det bäst att börja med enbart grönsaker. När de är färdiga, eller helst bara nästan färdiga, får de ge plats åt köttet. Först i sista stund blandas allt och woken kompletteras med färdig sås av önskad styrka och smak.

Grilla åt många

Grilla kött för fyra personer klarar alla. Men att grilla för 10 eller kanske ännu fler kan ha sina sidor. Ett bra tips är att grilla köttet helt. Bäst blir det om man har grill med lock. Marinera, stick in en stektermometer i köttet, se till att termometernålen kommer hyggligt i mitten av köttet och lägg på grillen. Här får man räkna med 25-35 minuter, allt beroende på grill, värme och kött. Termometern ger klara besked och vid kärntemperatur på 60 grader har man en riktigt rödrosa nötstek. Fem grader till och steken är i det närmaste genomstekt. Fläskkött bör stekas till strax över 65 grader. Allt helt kött måste sedan ges tid att sätta sig innan det skivas upp. Linda in köttet i folie och låt det ligga och dra 10 minuter innan det skivas upp och bjuds med exempelvis potatissallad och blandad grönsallad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!