Den riktiga husmanskosten
Hemkokta bruna bönor blir allt ovanligare på svenska matbord. Denna kulträtt som gett energi till generationer upplevs numera som alltför kraftig, inte minst med stekt fläsk som tillbehör. Men för alla som gillar bruna bönor är det fortfarande en rätt att längta till.
För bästa resultat ska bönorna sköljas före blötläggning. Kokningen sker i blötläggningsvattnet följande dag. Smaksättningen med salt, sirap och ättika bör ske i bokstavsordning, allt för att man ska kunna särskilja de olika smakerna.
Stekt fläsk är ett givet tillbehör. Stek gärna fläsket i järngryta med höga kanter. Lägg i skivorna och rör runt då och då.
Stekt fläsk behöver inte stekas skiva för skiva utan det går bra att ösa i hela paketet i grytan så länge man rör om och inte har för stark värme.
Bruna bönor med stekt, rimmat fläsk
4 personer
4 dl bruna bönor
13 dl vatten
3 msk sirap
1 1/2 tsk salt
3 msk ättiksprit
Till servering:
500 g rimmat stekfläsk
2 syrliga äpplen
1. Blötlägg bönorna åtta timmar före kokning. Eftersom bönorna kokas i samma vatten kan det vara lämpligt att spola av bönorna en gång innan de läggs i blöt.
2. Kolla att vätskenivån ligger i höjd med bönorna innan kokningen börjar. Skumma ytan med hålslev i början och sänk värmen så bönorna bara sjuder. Lägg inte på lock, men kontrollera vätskenivån då och då och fyll på vatten när så behövs. Beräkna tiden på spisen till knappt två timmar. Bruna bönor mosar sig något när de är färdiga.
3. Smaksätt bönorna med i tur och ordning salt, sirap och ättika. Bruna bönor bjuds med stekt fläsk och gärna några stekta äppleskivor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!