De första kantarellerna
De första kantarellerna är alltid välkomna i köket. Bättre matsvamp finns nog inte. Servera den första skörden med krispig rotsaksplätt och grillad kassler.
Där kan svampsmaken gå förlorad eller åtminstone tryckas tillbaka av alltför stark smak av fond eller buljong. Och, som alltid, vänta med salt och peppar till sista stund.
Då såsen ska sjuda sakta utan lock kommer alla smaker att koncentreras under tillagningen. Lite salt i början kan vara för mycket mot slutet. Den färska potatisen duger inte till rotsaksplättar. Här måste vi ha vinterpotatis, vilket inte är det lättaste att hitta i juli. Ett knep är att köpa stora bakpotatisar. Ett par ägg i smeten innebär också att hållfastheten ökar.
Rotsaksplätt med kantarellsås och grillad kassler
4 personer
500 g kassler
rapsolja
Till plättarna:
3-4 bakpotatisar
2 morötter
1 gul lök
1/2 purjolök
1 vitlöksklyfta
salt och vitpeppar
2 ägg
smör och olja till stekning
Till såsen:
1/2 liter kantareller
1/2 gul lök
2 dl grädde
2 dl vatten
smör
maizena
salt och vitpeppar
1. Skala och riv potatisen grovt. Riv även morötterna samt strimla purjolöken och finhacka den gula löken. Blanda allt med ägg, pressad vitlök, salt och vitpeppar. Stek plättarna i lika delar smör och olja för bästa stekyta.
2. Skär svampen i bitar. Hacka löken fint. Stek lök och svamp med smör i medelvarm panna. Koka upp grädde och vatten. Vänd ner svampen och låt den sjuda fem minuter. Red av med maizena löst i vatten och sjud ytterligare fem minuter. Smaka av med salt och peppar.
3. Servera med grillad kassler och grönsaker.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!