Dansk rotsaksgryta

Så här års är rotsakerna som bäst. Nyskördade och mjälla behöver de inte många minuter i kokande vatten för att bli klara. Prova gärna en dansk rotsakgryta. God och mättande om den serveras tillsammans med till exempel vegetariska biffar.

Övriga2007-09-06 00:00
En viktig ingrediens är persiljerot som har mycket fin smak. Persiljerot är inte så vanlig i våra grönsaksdiskar, men säger man till brukar de flesta butiker kunna få hem.

Smaken är mild med tydlig dragning åt persilja. Till det yttre är persiljeroten mycket lik palsternackan. Enda skillnaden är blastfästet som bildar en grop på palsternackan men är toppigt på persiljeroten.

Rotsaksgrytan serveras med vegetariska biffar gjorda på riven potatis, lök, purjolök som kryddas och formas till biffar. Stek i medelvarm panna.

Ett annat alternativ är falafelbollar gjorda på kokta och mosade kikärter som kryddas med paprika, salt och chili.

Har man inte tid att koka egna kikärter går det utmärkt att utgå från konserverade kikärter.

Dansk rotsaksgryta

4 personer

200 g persiljerot

200 g rotselleri

200 g palsternackor

200 g morötter

5 dl mjölk

1 tsk salt

maizena till redning

vitpeppar

1 dl hackad persilja

1. Skala och skär rotsakerna i tärningar, ungefär som till pytt i panna. Koka tärningarna cirka 5 minuter i lättsaltat vatten. Slå bort merparten av vattnet och tillsätt mjölk.

2. Koka upp grönsakerna i mjölken och red lätt med maizena löst i vatten. Sjud sakta i ytterligare fem minuter. Smaka av med salt och vitpeppar samt tillsätt rikligt med hackad persilja.

3. Servera rotsaksgrytan till vegetariska biffar eller falafel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!