Couscousfyllda silverlökar

Övriga2006-10-05 00:00
 Silverlök är den mildaste av våra stora lökar. Passar bra att vända ner i blandade grönsallader men också att ugnsbaka med couscousfyllning. Det började som ugnsbakad lök med ris eller couscous, en ganska vanlig kombination av vegetarisk mat. Men hur kul är det med en hel lök? kan man fråga sig. Så föddes iden att fylla milda silverlökar med smaksatt couscous innan de ugnssteks. Till lökarna bjuds en enkel paprikapure som består av paprika i blandade färger och som fräses med olja innan de mixas ihop och smaksätts med grönsaksbuljong och örtsalt och vitpeppar.

Couscousfyllda silverlökar med paprikapure

4 personer

4-8 silverlökar

3 dl couscous

3 dl grönsaksbuljong

1 tsk timjan

1 tsk oregano

1/2 tsk örtsalt

olivolja

Till paprikapuren

3-4 paprikor, gärna i olika färger

2 msk olivolja

1 dl grönsaksbuljong

örtsalt och vitpeppar

1. Skala och skär bort ändarna på lökarna. Tryck ut mitten på lökarna utan att de omgivande lagren går sönder. Pensla "lökformarna" med olivolja och sätt in den i 200 graders ugn i 10 minuter.

2. Under tiden kokas 4 deciliter grönsaksbuljong upp. Slå av en deciliter och rör ner couscousen i resterande. Rör även i timjan, oregano, örtsalt och 1 matsked olivolja. Låt couscousen svälla några minuter vid sidan av spisen och fluffa upp grynen med en gaffel när de svällt färdigt.

3. Ta ut lökformarna och fyll dem med couscous. Pensla allt med olivolja och sätt tillbaka de fyllda lökarna i ugnen.

4. Hacka paprikorna. Fräs hacket 2-3 minuter med olivolja i kastrull. Den som vill tar även med lite av löken som blev över. Slå grönsakerna i mixer och blanda ihop allt med den sparade grönsaksbuljongen. Smaka av med örtsalt och vitpeppar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!