Couscous med kaktusfikon

Bjud på kaktusfikon nästa gång du har fest. Det söta fruktköttet med sina tydliga kärnor är svårt att placera på vår nordiska smakskala. Kombinationen av frukt och couscous smaksatt med citronolja ger en minst sagt frisk smak.

Övriga2006-09-21 00:00
Kaktusfikon är ovala, cirka tio centimeter långa. Färgen kan variera från brunt till grönt och orange. På skalet finns små prickar från vilka det växer små, nästan hårliknande taggar. De fastnar lätt på huden och upplevs som små stickor. Otrevligt, men är man försiktig och ser till att skala frukten före servering är problemet ur världen.

Fruktköttet är vackert orange med söt, frisk smak. Sverige importerar kaktusfikon från länderna kring Medelhavet, inte minst från Nordafrika, samt Mexiko och Sydamerika. Frukten är bäst under vår höst, vinter och vår.

Couscous med kaktusfikon

4 personer

4 dl couscous

4 dl vatten

1 tsk salt

2 msk olivolja med citronsmak

4 mogna kaktusfikon

1 nypa flingsalt

Till servering:

salladsgrönsaker

citron

citronmeliss

1. Koka upp lättsaltat vatten i kastrull. Tillsätt couscous och rör om så att grynen kommer under vattenytan. Lyft kastrullen från spisen och lägg på lock. Låt couscousen stå och svälla i 5 minuter.

2. Skär av fästet på fikonen och klyv frukterna. Ta tag i skalet vid fästet och dra försiktig av det från fruktköttet med början från fästet och nedåt. Skär fruktköttet i mindre bitar.

3. Fluffa upp couscousen med olivolja smaksatt med citron. Fördela couscousen på djupa tallrikar eller skålar och toppa med bitar av kaktusfikon. Strö över ytterst lite flingsalt. Garnera med salladsgrönsaker, citron och en kvist citronmeliss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!