Citrusfisk med bladspenat

Stekt fisk med stuvad spenat har lite storkök över sig, men kombinationen är välkänd för den som kan det klassiska kökets grunder.

Övriga2007-12-13 00:00
Stockholm (Spektra)Det italienska sättet att stuva spenat innebär att hackad, förvälld bladspenat blandas med en gräddig vitsås som sedan smaksätts med timjan, vitlök och färskriven parmesanost. Resultatet blir en krämig stuvning som toppas med stekt fisk innan allt gratineras hastigt i het ugn. Fullt så
avancerat blir det inte här, men med egenpanerade fiskpinnar med citronsmak blir det vardagsmat man minns.

Citronpanerad fiskpinnar med stuvad bladspenat

4 personer

600 g hällefile eller annan vitfisk

4 msk vetemjöl

1 uppvispat ägg

1 1/2 dl ströbröd

det gula skalet från en citron, fint rivet

salt och vitpeppar

smör och rapsolja till stekning

Till stuvningen:

1 förpackning fryst bladspenat (ca 450 g)

1/2 fiskbuljongtärning

1 msk smör

1 msk vetemjöl

1 1/2 dl mjölk

1 dl grädde

1 msk konc. kycklingfond

1 vitlöksklyfta

2 finhackade timjankvistar

3 msk färskriven parmesanost

1 äggula

vitpeppar

1. Fräs smör och mjöl i kastrull, späd med mjölk och grädde till slät stuvning. Vänd ner tinad bladspenat och smaksätt med koncentrerad kycklingfond, pressad vitlök, hackad timjan och färskriven parmesanost. Låt stuvningen sjuda sakta i 5 minuter.

2. Skär fisken i strimlor, stora som fiskpinnar. Tvätta en citron mycket noga och riv bort det yttersta gula skalet. Blanda skalet med ströbröd. Vänd fiskpinnarna först i vetemjöl, sedan uppvispat ägg och till sist i det smaksatta ströbrödet. Stek fiskpinnarna i lika delar smör och rapsolja. Salta och peppra lätt under stekningen.

3. Smaka av spenatstuvningen med vitpeppar. Salt brukar sällan behövas då osten är salt nog. Dra kastrullen från spisen och rör till sist i en äggula.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!