avancerat blir det inte här, men med egenpanerade fiskpinnar med citronsmak blir det vardagsmat man minns.
600 g hällefile eller annan vitfisk
4 msk vetemjöl
1 uppvispat ägg
1 1/2 dl ströbröd
det gula skalet från en citron, fint rivet
salt och vitpeppar
smör och rapsolja till stekning
Till stuvningen:
1 förpackning fryst bladspenat (ca 450 g)
1/2 fiskbuljongtärning
1 msk smör
1 msk vetemjöl
1 1/2 dl mjölk
1 dl grädde
1 msk konc. kycklingfond
1 vitlöksklyfta
2 finhackade timjankvistar
3 msk färskriven parmesanost
1 äggula
vitpeppar
1. Fräs smör och mjöl i kastrull, späd med mjölk och grädde till slät stuvning. Vänd ner tinad bladspenat och smaksätt med koncentrerad kycklingfond, pressad vitlök, hackad timjan och färskriven parmesanost. Låt stuvningen sjuda sakta i 5 minuter.
2. Skär fisken i strimlor, stora som fiskpinnar. Tvätta en citron mycket noga och riv bort det yttersta gula skalet. Blanda skalet med ströbröd. Vänd fiskpinnarna först i vetemjöl, sedan uppvispat ägg och till sist i det smaksatta ströbrödet. Stek fiskpinnarna i lika delar smör och rapsolja. Salta och peppra lätt under stekningen.
3. Smaka av spenatstuvningen med vitpeppar. Salt brukar sällan behövas då osten är salt nog. Dra kastrullen från spisen och rör till sist i en äggula.