Chèvre - en kärv men underbara delikatess

Frankrike kryllar av getostar. Varje region har sin speciella favorit. Sakta men säkert börjar även vi svenskar få upp ögonen för denna lite kärva men underbara delikatess.

Övriga2007-07-05 00:00
Getost kan smaka nästan hur som helst. Färskost på getmjölk är mild, lagrad stark och dominant, så långt är likheten med ost framställd av komjölk tydlig. Men den torra getosten är tåligare för värme och vissa get ostar kan till och med stekas.

Så här års finns det gott om fina grönsaker som kan rostas i ugn. Smaksätt gärna rotsakerna med getost, honung och rosmarin mot slutet och servera som en vegetarisk rätt med enbart grönsallad och gott bröd.

Getost med honungsstekta rotsaker

4 personer

300 g chèvreost

5 medelstora potatisar, fast sort

2 morötter

1 bit rotselleri

2 röda lökar

1 msk olivolja

2 msk flytande honung

1 msk finhackad färsk rosmarin

salt och vitpeppar

1. Skala potatisar, morötter och rotselleri. Skär allt i centimeterstora bitar. Lägg morots- och selleribitar i en kastrull och slå på vatten. Sjud rotsakerna några minuter så den värsta råheten släpper. Potatis behöver däremot inte förkokas.

2. Fördela avrunna rotsaker, potatis och grovt hackad rödlök på en långpanna. Ringla över olivolja samt krydda lätt med salt och vitpeppar. Rosta rotsakerna i 225 graders ugn, gärna med enbart övervärme, till dess de fått lite färg.

3. Blanda rotsakerna med bitar av chèvreost, flytande honung och finhackad rosmarin. Sätt in allt i ugnen igen och rosta till dess osten börjar smälta. Serveras med grönsallad och dekoreras med färsk rosmarin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!