Chevrolet made in Korea

Crossover. Det här är en stadsjeep med det amerikanskt klingande namnet Chevrolet Captiva, Men den kan även heta Daewoo Winstorm, Opel Antara eller Saturn Vue - och med tiden kanske också Saab 9-6. Så visst kan den vara värd en vända ut i vinterrusket.

Övriga2006-12-21 00:00
När GM gick in i koreanska Daewoo resulterade det till en början i att en bunt riktigt eländiga bilar fick nya emblem och plötsligt hette Chevrolet.

Men Chevrolet Captiva fick sitt amerikanska namn redan från början även om den bara ska säljas i Europa. I USA får den byta namn till Saturn Vue. På den europeiska marknaden får den dessutom konkurrera med systerbilen Opel Antara. Men alla tre är alltså tillverkade i Korea och säljs i Asien under namnet Daewoo Winstorm.

Återstår nu att se vad Saab gör av den här bilen. För en fyrhjulsdriven crossover i det här formatet lovade redan förre Saab-chefen Peter Augustsson. Då skulle den ha byggts tillsammans med Subaru, men sedan det samarbetet gick i stöpet är det rimligtvis GM-partnern Daewoo som får släppa till grundmaterialet.

Hybrid på gång

Chevrolet Captiva kommer inledningsvis med tre motoralternativ; en 2,4-liters rak fyra på 142 hk och en 3,2-liters V6 på 225 hk - båda bensindriva. Till provbilen valde vi dock den 2,0-liters diesel på 150 hk som GM Daewoo, Fiat och VM Motori (en gång ägt av Detroit Diesel) har utvecklat tillsammans. Lagom stark och lagom energieffektiv i den här bilen.

Men GM har en mera spännande drivkälla på gång. Om ett drygt år kommer i alla fall Saturn-versionen med hybriddrift. En sexcylindrig bensinmotor i samverkan med två elmotorer. Det vore förvånande om inte den tekniken också erbjöds dem som väljer modellen med Chevrolet- eller Opel-emblem.

I standardutrustningen ingår förutom hill descent (som förhindrar att bilen rullar baklänges i uppförsbacke) och antisladdsystem också ett aktivt rundslagningsskydd. Det förhindrar inte bilen från att välta, som Volvos system, men utlöser krockkuddar och krockgardiner om bilen slår runt. Dessutom, kors i taket, en koreansk bil med strålkastarrengörare!

I grundutförandet har bilen 17-tumshjul, men den lite lyxigare LT-versionen har 18-tumshjul och dessutom klimatanläggning, läderklädsel, backsensorer, nivåreglering och cd-växlare. Vår bil är också sjusitsig, vilket är standard i LT men annars kostar 14 000 kronor extra.

Sedan finns det faktiskt en "snikmodell" med enbart framhjulsdrivning, mindre hjul och inget antisladd för 199 900 kronor. Men den måste extrabeställas.

Ingen terrängbil

Även om utseendet ger sken av det så är inte Captiva någon särskilt duglig bil i terrängen. Dels saknas lågväxel och dels är fyrhjulsdrivningssystemet allt för långsamt för att hinna skifta till dragläge på rätt hjul.

Vid normal körning är Captiva enbart framhjulsdriven. Inte förrän något av de främre drivhjulen tenderar att spinna aktiveras en elektronisk styrkoppling som i sin tur "knyter ihop" en våtlamellkoppling i den bakre differentialen varpå bilen blir fyrhjulsdriven.

På vanlig väg åker man dock riktigt bra, till och med i de två bakre sätena, och bilen känns modern och lättjobbad. Men stolarna fram känns lite urväxta, både vad gäller sittdynans längd och bredd.

Smak ska man som bekant inte diskutera men alla som sett bilen verkar tycka att den är snygg. Kanske för att man har lånat designelement både från BMW, Land Rover och Volvo. Så visst duger den att ställa på garageuppfarten, trots att den är 100 000 kronor billigare än en Volvo XC90. Och Chevrolet-emblemet i nosen har fortfarande riktigt bra glans, även om GM gjort sitt bästa för att solka ner det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om