Buss på villovägar

Övriga2008-02-28 00:00
Även om informationen varit urusel och många bussresenärer därför inte har en aning om det, så är det faktiskt sedan flera år lag på att använda säkerhetsbälte när man åker buss.

Bra, tycker alla som har någon som helst insikt i trafiksäkerhetsfrågor. Även Vägverket, förstås, som ju är den myndighet som har huvudansvaret för trafiksäkerheten i Sverige. Ändå säger verket nu nej till förslaget att också förbjuda stående passagerare i bussar! Kan det bli mer motsägelsefullt? Ska alltså de som sitter i en stol i bussen kunna bötfällas om de inte använder bälte medan det är fritt fram att färdas utan vare sig stol eller bälte?



Förklaringen från Vägverkets sida är minst sagt förbluffande; det finns inga statistiskt säkerställda bevis för att det är farligt att stå i en buss! Det betyder i klartext att vi har haft för få bussolyckor i det här landet och att Vägverket därför tänker vänta med en lagändring tills tillräckligt många stående passagerare har slagit ihjäl sig.

Däremot har det som bekant hänt ett antal bussolyckor på senare år där sittande passagerare har dödats, därför att de inte hade bälte på sig. Vid den svåra bussolyckan i Ängelsberg härom året dödades sex personer - alla sedan de kastades ut genom bussens sidorutor. Ingen använde bälte. Vid en liknande olycka utanför Örebro kom nästan ingen till skada - där använde alla säkerhetsbälte. Tydligare kan det ju inte bli. Därför är det också lag på att alla som åker buss ska använda de bälten som finns. Om de sitter i en stol.



MAn behöver knappast vara något geni för att inse, att stående passagerare kan kastas ur en buss lika lätt som sittande utan bälte. Dessutom utgör de ju ett stort hot mot sina bältade medpassagerare vid en olycka. Det är dock inte svårt att inse beslutsfattarnas vånda. Ett förbud mot stående passagerare skulle tvinga fram en dyrbar överkapacitet hos bussbolagen. Eller också måste de lämna passagerare som inte får plats kvar ute på hållplatserna.

Men det är ju faktiskt inte Vägverkets dilemma. Vägverkets uppgift är att göra alla vägtransporter så säkra som möjligt - helst innan någon kommer till skada. Att sitta och vänta på att tillräckligt många ska dödas och skadas, för att riskerna ska bli statistiskt säkerställda, det är häpnadsväckande cyniskt.

Vägverket är på uppenbara villovägar och det tycks än en gång vara dags för Vägtrafikinspektionen att ta sin granne i Borlänge i örat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om