Sen kommer vita torra Oveja Negra Pinot Grigio Riesling som har en ren, fräsch och tämligen neutral matvänlig prägel i italiensk stil.
Röda Miolo Merlot Terroir är mycket smakrikt med en rökig, mörkbärig smak som mer för tankarna till sydafrikansk syrah än merlot, men som kan fungera fint till en mörk köttbit. Och till sist den rustikt mörkmurriga Oveja Negra Tempranillo Touriga Nacional.
Sötlakrits och rök
Grannen Uruguay har gjort den franska, mörka och sträva tannat till sin nationaldruva. Nya Tannat Viejo är en riktigt bra representant i en smakintensiv, alkoholrik och lång stil med inslag av sötlakrits och rök. Kan passa fint till en mustig höstgryta.Månadens mest intressanta röda vin i lägre prisläge är dock Inycon Estate Aglianico (79 kronor) från Sicilien - ett fräscht, solmoget rödbärigt, vin på trenddruvan aglianico.
Från Australien kommer det riktigt goda och druvtypiska pinot noir-vinet Bimãris Pinot Noir. Här samsas smultrontoner med lite animaliska stråk på ett delikat sätt. Passar lättare, mer eleganta, kötträtter och smakrik grillad fisk.
Samma land lanserar ännu ett bra shirazvin - Grant Burge Shriaz/Viogner. Jätteläckert med fräsch mörkröd bärfrukt och fat i en rätt elegant stil som fungerar till de flesta kötträtter.
Dyr höjdarspanjor
Den prisokänslige eller den som vill unna sig en mer storslagen vinupplevelse kan med fördel satsa på månadens höjdarspanjor; Aalto (319 kronor). Ett helt förförande gott vin i en lång, klassiskt anslagen, komplex stil med härlig bärkoncentration, choklad och rostade fat i smakbilden. Utsökt nu, men kan med fördel sparas.Allra fyndigast bland de vita är det biodynamsikt odlade Arbois Traminer Le Cave de la Reine Jeanne från franska Jura. Ett fräscht vin i en mineralpräglad, elegant och matvänlig stil som gör sig perfekt som aperitif och till skaldjur och fiskar.
The Stump Jump Riesling Sauvignon Blanc Roussanne Marsanne och St Hallet Poacher’s Blend Semillon, Sauvignon Blanc, Riesling är inte mindre goda, men i en helt annan stil.
De här druvblandade aussievinerna bjuder båda på en mycket bussig smakrikedom som för tankarna till såväl mogna frukter som blommor i en ungdomligt syrapigg stil. Kan gillas av många och passar till ett brett spektra av maträtter, inte minst kryddstarka asiatiska.