Allt fler intressanta och goda argentinska viner har det senaste året lanserats på Systemet och försäljningen ökar. Bland fynden hittar vi tre utmärkta argentinare. Vita La Consulta Pinot Grigio, 66 kr, är ett gott, karaktärsfullt och matvänligt vin med såväl generös frukt som pigg syra. På den röda sidan bjuder Colonia las Liebres Bonarda, 68 kr, på en riktigt bussig smakrikedom med körsbär och hallon i en mjuk mycket lättgillad stil som kan fungera bra till pasta och lättare kötträtter.
Smakbomb
Mörkt grillkött är dock bästa valet till landsmannen Caladoc Textual, 96 kr, som är gjort på caladoc - en ny intressant fransk druvkorsning på graneche och malbec som detta är det första smakprovet på i Sverige. Vinet är definitivt månadens smakbomb med massiv söt frukt, fatkaraktär och alkoholkryddighet och ett klart fynd för alla som vill ha maximalt med smak för pengarna.Sydafrika frestar sin vana trogen med flera godbitar. Spier Discover pinotage, 78 kr, är ett gott, harmoniskt och mycket druvtypiskt pinotagevin med mogna mörkröda bär och rökiga stråk på smakpaletten. Fungerar fint till höstens grytor, vilket också magnifika Waterford Shiraz, 145 kr, gör. Det senare är ett ytterst generöst och maffigt rödvin med mörka bär, choklad och rök i den djupa smakrikedomen. Även bordeauxlika Bellingham Cape Blend, 96 kr, ger mycket smakvaluta för pengarna.
Ljuvliga fattoner
Bland de vita nyheterna svarar också Sydafrika för ett av de allra bästa köpen med helläckra Hamilton Russell Chardonnay, 194 kr. Mycket pengar, visst, men smakar du detta högklassiga vin med ljuvligt rostade fattoner i en stringent och fräsch frukt så tror jag du accepterar priset. För godare än så här blir knappast ett fatlagrat chardonnayvin. Smakrikt och läckert, med välavvägt fatinslag, är som vanligt även 50/50-blandningen av chardonnay och verdicchio i italienska Le Busche 116 kr. Njut till smakrika fiskrätter och till ljust kött.Flera riktigt goda rieslingviner finns det också att välja på. Den torra tysken Edition Rene Riesling trocken, 73 kr, är ett för prisnivån utsökt vin i en rikt ungfruktig stil med härlig fräschör och vitalitet. Mer stringens, stramhet och mineralitet på samma gröna druva uppvisar det utmärkta fisk- och skaldjursvinet Bründlmayer Langenloiser Riesling, 96 kr, från en av Österrikes verkliga topproducenter.
Samlarobjekt
Även Australien börjar få fason på sina rieslingviner vilket Peter Lehmann Barossa Riesling, 75 kr, är ett tydligt bevis på.Chile breddar hela tiden sitt utbud både kvalitetsmässigt och vad gäller druvsorter och stilar. Cono Sur Gewürztraminer, 64 kr, visar att landet nu också kan göra konkurrenskraftiga viner på denna mycket aromatiska specialitet med ursprung i franska Alsace och Tyskland. Drickes med fördel till kallrökt lax, rödkittost (typ munster) och asiatiska kryddiga rätter. Den som har goda lagringsmöjligheter har ett bra, mycket utvecklingsbart samlarobjekt i det magnifika koncentratet Castello di Brolio, 286 kr. Ett av Toscanas absolut bästa rödviner till i jämförelse ännu överkomligt pris.
Det första mexikanska vinet på Systemet är LA Cetto Nebbiolo, 125 kr. Vinet som gjorts på italienska Piemontes stöddiga rödvinsdruva nebbiolo är en fin introduktion av landet i en samtidigt tanninstram och generöst fruktig stil som gör sig bra till mörkt, smakrikt kött. Men det finns tyvärr bara 648 flaskor att slåss om i hela landet.
Slutligen måste det riktigt tilltalande champagnealternativet Langlois Cremant de Loire, 107 kr, rekommenderas. Här bjuds en lång, harmonisk, syrapigg smak med äppliga och nougatlikt nötiga toner i en finbubblig delikat mousse. Njut som aperitif eller till lättare rätter av fisk och skaldjur.