Böter eller körkort?
I Sverige hade det brottet kostat honom 4 000 kronor.
Förklaringen till den stora skillnaden är att man i Finland bestraffar fortkörare på samma sätt som alla andra brottslingar - med dagsböter! Och då bestäms bötesbeloppet efter taxerad inkomst och förmögenhet. Hans Ahl är mångmiljonär.
Så gör vi ju normalt också i Sverige, låter folk böta efter sin betalningsförmåga. Det ligger någon slags rättvisetanke i systemet, att det ska svida lika mycket för alla. 4 000 kronor i böter kan ju kasta omkull hela ekonomin för en lågavlönad, ensamstående mamma, men är förstås inte mer än felräkningspengar för den som tjänar miljoner. Och systemet med dagsböter gäller vid nästan alla brott - utom just trafikbrott. Där har vi i stället en fastställd prislista där beloppen bestäms av riksåklagaren. Det betyder att alla som syndar i trafiken, rik eller fattig, får böta lika mycket. Om nu inte polisen anser att trafikbrottet är så grovt att det bör rubriceras som vårdslöshet i trafik. Då hamnar nämligen ärendet på åklagarens bord och blir då ett vanligt rättsfall med dagsböter som följd.
För 20 år sedan hade Hans Ahls fortkörning hamnat i domstol också i Sverige och böterna kanske hade blivit lika höga som i Finland. Då rapporterades nämligen alltid den som kört mer än 30 km/t för fort till åklagare och det bedömdes ofta som vårdslöshet. Speciellt om det skett på en 30-sträcka. Men denna praxis är alltså sedan länge avskaffad.
Det förfarandet kunde dessutom få märkliga följder. Jag minns ett rättsfall där två unga budbilschaufförer under kappkörning på en 50-sträcka lyckades komma upp i drygt 110 km/t lagom som de passerade polisens radarkontroll. Båda hamnade i domstol och dömdes också för vårdslöshet i trafik. Men båda hade nystartade åkerier och var nolltaxerare, så dagsböterna blev närmast symboliska. De kom ekonomiskt lindrigare undan än de som åkte fast för mera måttliga fortkörningar i samma fartkontroll och som fick betala efter den vanliga prislistan. Men de blev förstås av med körkortet. Och det skulle direktör Hans Ahl också ha blivit om han åkt fast för att ha kört 37 km/t för fort utanför en skola i Sverige. Frågan är då vad som svider mest, pengarna eller körkortet? Kanske ett poängsystem är effektivare än dagsböter, där man så att säga får betala med en bit av körkortet varje gång man syndar? Ett system som används i många andra EU-länder och ett straff som nog skulle svida lika mycket för både fattig och rik ...
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!