Blankt, sött och grillat

Glaze kan vara skillnaden mellan mat som smakar så där och succe. Det gäller speciellt vid grillning av grönsaker. Några avslutande penseldrag med glaze lockar fram det blanka, söta och smakfulla på ett förunderligt sätt.

Övriga2007-04-19 00:00
Majskolvar är grunden för nästan allt vad vegetarisk grillning heter. De konserverade majskolvarna är vanligast och på grillen förvandlas de från konservgrönsak till rena delikatessen. Har man tillgång till färska majskolvar är de att föredra. Låt gärna de innersta gröna bladen sitta kvar och peta in färska örter mellan majskolv och blad för ökad smak. Pensla de färska majskolvarna med olivolja och grilla dem i cirka 40 minuter. Täckbladen brinner i det närmaste upp, men smaken av örter finns kvar och sätter härlig smak på de gula majskornen.

Efter avslutad grillning rivs de brända täckbladen bort och majskolvarna får en avslutande honungsglaze innan de serveras med blandade salladsgrönsaker.

Grillade majskolvar med honungsglaze

4 personer

4 majskolvar

Till marinaden:

2 msk rapsolja

det rivna skalet av en citron

1 msk färskpressad citronsaft

1/2 tsk salt

Till honungsglazen:

3 msk flytande honung

1 msk citronolja

1. Riv bort det yttersta, gula skalet från en citron. Dela och pressa ur en matsked citronsaft ur frukten.

2. Lägg skalraspet i en skål och slå på citronsaft, olja och salt. Låt stå 15 minuter. Sila och pensla majskolvarna med marinaden. Låt majskolvarna ligga 30 minuter innan de grillas cirka 10-12 minuter över fin glöd.

3. Ta upp majskolvarna och pensla dem med honung- och citronolja som blandats i skål. Serveras gärna med andra grillade grönsaker, exempelvis paprika, lök och zucchini som behandlas på samma sätt samt en fräsch blandad sallad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!