Bläckfisk på grekiskt vis

Grekisk sallad på svenska restauranger är något främmande för de flesta greker. Här tar vi ut svängarna lite till och kompletterar salladen med friterade bläckfiskringar.

Övriga2007-12-06 00:00
Stockholm (TT Spektra)Grekisk sallad säger vi svenskar och tänker på en grönsallad med lökringar, fetaost och oliver. Men fetaostblandningar kallas allmänt för sommarsallader i Grekland och några salladsblad ingår över huvudtaget inte i rätten. Grönsalladen serveras separat om ordningen ska vara den rätta.

Här rör vi till begreppen ytterligare genom att toppa salladen med friterade bläckfiskringar.

Bläckfisk på grekiskt vis

4 personer

300-400 g panerade bläckfiskringar

200 g fetaost i tärningar

100 g haricots verts

100 g svarta oliver

2 rödlökar

2 tomater

1 huvud isbergssallad

1 litet huvud rossisallad

Till vinägretten:

2 msk olivolja

1 msk mild vit vinäger

1 vitlöksklyfta

1 nypa flingsalt

ett par varv på

svartpepparkvarnen

Dessutom:

olja till fritering av

bläckfiskringarna



1. Strimla salladen grovt. Skiva löken. Förkoka haricots verts i lättsaltat vatten. Skär tomaterna i skivor.

2. Blanda vinägretten, det vill säga olja, vinäger med en pressad eller riven vitlöksklyfta, flingsalt och svartpeppar.

3. Lägg en bädd av blandad sallad, lök, tomater och haricots verts. Strö över fetaost i tärningar och oliver. Fördela vinägretten över salladen.

4. Hetta upp 2-3 dl olja i kastrull. När oljan är 160 grader friteras bläckfiskringarna i omgångar. Låt de färdiga bläckfiskringarna mellanlanda på hushållspapper innan de läggs på salladen, allt för att minska på onödigt fett.

Dan Strandqvist
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!