Bjud valnötter till pastan

Färsk spenat var länge en utpräglad säsongsvara som bara dök upp under några få sommarveckor. Nu finns den färska spenaten att köpa praktiskt taget året om. Kom bara ihåg att så fort du bryter förpackningen förvandlas spenaten åter till känslig färskvara.

Övriga2006-12-28 00:00
För att färsk spenat ska hålla sig från växtplats till spis förpackas den i speciella påsar. Så länge förpackningen är hel klarar sig spenaten riktigt bra, men så fort man bryter påsen är dess timmar räknade.

En normal förpackning brukar ligga på 250 gram, vilket räcker till 3-4 personer. Hacka ner och fräs spenaten med smör eller margarin. Rör ner grädde och justera konsistensen med grönsaksbuljong. Muskotnöt och gräslök är passande kryddor till spenat. I veckans vegetariska recept fortsätter vi på temat nötter och toppar rätten med några valnötskärnor.

Den färska spenaten bjuds med pasta, ris eller couscous. Undvik ketchup som inte alls passar i sammanhanget. Om man vill ha tomat till är det bättre med en hemlagad tomatsalsa på hackade grönsaker och passerade tomater.

Pasta med spenat och nötter

4 personer

1 påse färsk spenat

2 msk smör eller margarin

2 dl grädde

1 dl grönsaksbuljong från tärning
eller fond

1 kryddmått mald muskotnöt

2 msk fryst, klippt gräslök

salt och vitpeppar

valnötskärnor

Tillbehör:

pasta, ris eller couscous

tomatsalsa

1. Hacka spenaten grovt. Fräs hacket med smör eller margarin i kastrull. Späd med grädde och sänk värmen. Låt allt sjuda ihop till en ganska tjock röra.

2. Späd med grönsaksbuljong och smaka av med mald muskotnöt, klippt gräslök, salt och vitpeppar.

3. Serveras med nykokt pasta, ris eller couscous. Toppa med valnötskärnor och bjud en tomatsalsa till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!