Vill man bryta sig ur vanemönstret måste man bjuda till lite extra, slå upp kokboken och hitta nya uppslag. Exempelvis kan den stekta fisken serveras med en god champinjonsås. Bjud gärna kapris till som pikant krydda. Hur gott som helst.
Äggvänd hokifile med champinjonsås
4 personer
600 g hokifile
3 msk vetemjöl
2 ägg
salt och peppar
Till champinjonsåsen:
2 msk smör
1 liten gul lök
2 msk vetemjöl
3 dl vatten
2 dl matlagningsgrädde
1 grönsaksbuljongstärning
200 g färska champinjoner
smör till stekning av svampen
salt och vitpeppar
Till servering:
grönsaksris, citron och kapris
1. Skiva och stek svampen lätt med smör. Svampen ska bara få lite färg. Dra pannan från värmen och låt svampen ligga kvar på eftervärmen och ånga ur.
2. Skala och finhacka löken. Fräs lök och smör i kastrull, tillsätt vetemjöl och späd med vatten och grädde till slät sås. Smula i buljongtärningen och svampen. Sjud såsen fem minuter. Smaka av med salt och peppar.
3. Dela fisken i portionsbitar som vänds i vetemjöl och uppvispat ägg. Stek ett par minuter på vardera sidan i medelvarm panna. Salta och peppra efter att fisken har vänts i pannan. Servera fisken med svampsås, kapris, citron och grönsaksris.