Bjud svamp till fisken

Visst vågar du släppa tuben med remouladsås som hängt med allt vad stekt fisk heter i generationer. Varför inte bjuda på äggvänd och stekt hokifile med svampsås som omväxling.

Övriga2008-01-03 00:00
Stockholm (TT Spektra)Det är lätt att falla in i vissa mönster när man lagar mat. Den stekta fisken serveras med remouladsås och den kokta med äggsås eller vad det nu kan vara. Som hemmakock behöver man absolut inte skämmas för detta mönster. Även de mest rutinerade kockar och köksmästare hemfaller ofta till vissa fasta kombinationer.

Vill man bryta sig ur vanemönstret måste man bjuda till lite extra, slå upp kokboken och hitta nya uppslag. Exempelvis kan den stekta fisken serveras med en god champinjonsås. Bjud gärna kapris till som pikant krydda. Hur gott som helst.

Äggvänd hokifile med champinjonsås

4 personer

600 g hokifile

3 msk vetemjöl

2 ägg

salt och peppar

Till champinjonsåsen:

2 msk smör

1 liten gul lök

2 msk vetemjöl

3 dl vatten

2 dl matlagningsgrädde

1 grönsaksbuljongstärning

200 g färska champinjoner

smör till stekning av svampen

salt och vitpeppar

Till servering:

grönsaksris, citron och kapris



1. Skiva och stek svampen lätt med smör. Svampen ska bara få lite färg. Dra pannan från värmen och låt svampen ligga kvar på eftervärmen och ånga ur.

2. Skala och finhacka löken. Fräs lök och smör i kastrull, tillsätt vetemjöl och späd med vatten och grädde till slät sås. Smula i buljongtärningen och svampen. Sjud såsen fem minuter. Smaka av med salt och peppar.

3. Dela fisken i portionsbitar som vänds i vetemjöl och uppvispat ägg. Stek ett par minuter på vardera sidan i medelvarm panna. Salta och peppra efter att fisken har vänts i pannan. Servera fisken med svampsås, kapris, citron och grönsaksris.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!