Biff med egen historia

Biff à la Lindström kallas den, köttfärsbiffen som smaksätts med hackade rödbetor, lök och kapris. Resultatet blir en mustig biff inte helt olik råbiff eller biff tartar. Men vem var Lindström?

Övriga2007-08-23 00:00


Den vanligaste historien kring biff à la Lindströms bakgrund handlar om kapten Henrik Lindström (1831-1910). Han föddes, sitt svenskklingande namn till trots, i S:t Petersburg och kom sedermera att bosätta sig i Visby på Gotland. År 1862 var han på besök i Kalmar. Där bodde han tillfälligtvis på smått legendariska hotell Witt. Av någon anledning som historien inte förtäljer ville kapten Henrik Lindström ha något som påminde om rysk mat. Ingredienserna räknades upp och allt bars ut i matsalen. Där kavlade kaptenen upp sina uniformsärmar och snodde ihop den första lindströmmaren.



Biff à la Lindström

4 personer

400 g finmald nötfärs

1/2 tsk salt

2 äggulor

1 liten, finhackad gul lök

1 dl inlagda rödbetor i små tärningar

1 dl kokt potatis i små tärningar

1 1/2 msk inlagd kapris

3 msk rödbetsspad

75 g smör

Till skyn:

2 dl vatten

1/2 msk koncentrerad kalvfond

maizena

1. Mal köttet fint eller köp extra finmalen nötfärs. Rör köttfärsen med salt och låt den gärna stå kallt en stund och dra. Skär lök, inlagda rödbetor och potatis i mycket små tärningar. Saltet gör att färsen blir fastare och finhackade tillbehör gör att biffarna håller ihop vid stekning.

2. Blanda snabbt ihop köttfärs, äggulor och hacket. Tillsätt kapris och späd med lite rödbetsspad. Forma fyra inte alltför tunna biffar. Stek biffarna med smör i medelvarm panna. Tänk på att många vill ha sin Lindström ganska röd eftersom det är en råbiff i grunden.

3. Slå ett par deciliter vatten och en knapp matsked kalvfond i pannan. Red lätt med maizena och sila.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!