Ovanligt men inte nytt
Kombinationen kött och skaldjur på samma tallrik låter kanske främmande, men det finns faktiskt klassiska rätter som bygger på samma kombination. Kalvfile Oscar är ett exempel där kalvfile toppas med hummerkött. File Nobis är en annan rätt på samma tema om än något mer förenklad med fläskfile och räkor. I samtliga fall fungerar skaldjuren som smakbrytare.Kött och rödvinssås kan förberedas i god tid. Hollandaisesåsen är däremot något mer besvärlig eftersom den inte klarar vare sig varmhållning värd namnet eller någon form av upphettning. Färdig hollandaisesås kan vara ett bra "fusk" om man vill sitta med vid bordet eller känner sig osäker inför allt vispande. Men godast blir det med en riktigt smörsmakande sås från egen spis.
Kraftiga tillbehör
Problemet med kräftor är att hur goda de än är, och hur många man än äter så blir man aldrig riktigt mätt. De traditionella tillbehören som rostat bröd och ost förslår inte särskilt långt. Ska den traditionella kräftskivan bli lyckad måste det till något mer mättande. En ostpaj som går utmärkt att göra i förväg och sedan bara värms innan servering är ett perfekt tillbehör.Små brödlådor av formfranska fyllda med svampstuvning är ett annat. Även här kan man förbereda, men vänta med att slå fyllning i lådorna till sista stund.
Den klassiska kräftskivan består annars av ett halvt dussin kräftor med ost, smör och bröd följt av stekt vildand med gräddsås och melon med bär som avslutning. Kanske något överdrivet när familj och vänner samlas för en och annan klo. Men desserten kan man låna från det storståtliga kräftätandet och gör man sig tid att skära ut en melonkorg är succen given. Korgen fylls med marinerade röda vinbär eller andra bär och härligheten bjuds med god vaniljglass. Med ett litet kuljärn kan man skära ut melonkulor som blandas med andra bär både i och runt korgen. Garnera allt med citronmeliss eller fina blad från vinbärsbusken.