Asiatisk risrätt med frukt

Sött, surt och salt är grunden till god matlagning. I de asiatiska köken är den här balansgången vanlig, men den förekommer även i vårt svenska kök, om än kanske inte så ofta i vegetarisk matlagning.

Övriga2006-08-10 00:00
Dillkött och inlagd sill är två typiska rätter där ytterligheterna balanseras mot varandra.

Frukt och mat är en ganska farlig kombination. Innan man vet ordet av har sötman från frukterna tagit över och det är svårt att göra något åt det. Undantaget är de sötsura risrätterna med rötter i det asiatiska köken. Rätten kryddas med thailändsk fisksås, en sås vars främsta uppgift är att ge sälta. Känns det fel med fisksåsen, som trots allt är gjord på fisk, kan man byta ut den mot vanligt salt.

Vegetarisk risrätt

med ananas

4 personer

1 burk skivad ananas i lag, ca 500 g inkl lag

1 1/2 dl chilisås, vanlig ketchuptyp

2 dl vatten

1 tsk fisksås

1 grönsaksbuljongtärning eller

motsvarande fond

4 msk strösocker

1 tsk vitvinsvinäger

1 kryddmått röd thailändsk curry

1 kryddmått torkad, hackad chili

1 1/2 msk maizena

+ 2 msk vatten

2-3 paprikor, gärna olika färger

1 röd lök

100 g färska champinjoner

2 msk rapsolja

2 bananer

1 kruka färsk koriander alt. hackad persilja

1. Slå lagen från ananasburken i en kastrull. Tillsätt chilisås, i det här fallet den ketchupliknande chilisåsen, vatten, fisksås, en tärning grönsaksbuljong, socker, vinäger och röd thailändsk curry. Koka upp och red av med maizena löst i lite vatten till simmig konsistens.

2. Sjud såsen på låg värme i 3-4 minuter. Smaka av mot slutet med chili och eventuellt med mer vinäger, socker eller fisksås alt. salt som måste balansera mot varandra.

3. Skölj och skär paprikor i olika färger i bitar. Skiva champinjonerna, skär den röda löken i små klyftor och ananasskivorna i bitar. Fräs allt med olja i ganska het panna. Så fort grönsakerna fått lite färg blandas de med den sötsura såsen i kastrullen.

4. Skala och klyv bananerna. Stek dem i lite olja och lägg dem som garnering tillsammans med färsk koriander eller hackad persilja på grönsaksrätten. Serveras med ris och salladsgrönsaker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!