Asiatisk grönsakssoppa

Grönsaker, kokosmjölk, lime, ingefära och koriander. Med enkla råvaror kan man snabbt skapa känslan att vara på andra sidan jordklotet.

Övriga2007-11-08 00:00
Sommarens färska grönsaker passar utmärkt att borsta av, strimla och koka asiatisk grönsakssoppa på. Grunden är vanlig grönsaksbuljong från tärning eller fond, den speciella smaken kommer från en liten burk kokosmjölk och kryddorna är de klassiska i framför allt thailändskt kök.

Koka soppan mycket varsamt. Tänk på att grönsakerna ska ha kvar sin spänst och hellre vara lite för hårda än mjuka och sladdriga. Undvik salt. En asiatisk soppa bör "saltas" med några droppar fisksås om man tycker att det går bra i en vegetarisk rätt. Såsen görs på fisk som får jäsa, resultatet blir en mycket salt sås, mer att betrakta som krydda än som fisk.

Asiatisk grönsakssoppa

4 personer

1 zucchini

2-3 fina morötter

100 g grön sparris

5-6 shitakesvampar

1/2 purjolök

1 liten burk kokosmjölk

8 dl grönsaksbuljong

1/2 röd chili

1 msk fint riven ingefära

1 limefrukt

1 kruka koriander

rapsolja

ev. någon tesked fisksås (asiatisk kryddsås)

1. Ansa och skär zucchini, morot och purjolök i strimlor. Dela svampen och sparrisen i bitar.

2. Fräs grönsakerna lätt med neutral olja i stor kastrull. Ta upp grönsakerna med hålslev.

3. Slå grönsaksbuljong och kokosmjölk i kastrullen och låt blandningen koka upp. Krydda med ungefär en halv matsked fint hackad chili och en matsked riven ingefära.

4. Lägg tillbaka grönsakerna och låt allt sjuda mycket sakta i 2-3 minuter. Grönsakerna ska ha kvar lite tuggmotstånd.

5. Lyft kastrullen från spisen och smaka av soppan med rivet limeskal och grovt hackad, färsk koriander. Vill man salta soppan bör man använda asiatisk fisksås i stället för vanligt salt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!