Hund 2006 är nordens största hundutställning, och en slags final på hela utställningsåret. Hit kommer hundar från hela Norden, samt en del andra europeiska länder. I år är det rekordmånga hundar här, 8 453 stycken.
- Det är alltför lätt att jämföra en hundutställning med en miss universumtävling, men det vore inte riktigt rättvist, säger Mia Sandgren, som bland annat lär ut handling. Alltså konsten att ställa ut en hund så att den kommer till sin fördel.
Ser lustigt ut
För en oinvigd kan en hundutställning kanske te sig lite lustig, men enligt Mia Sandgren finns det en orsak till att varje ras ser ut som den gör. Pudelns pälsbollar på baken sitter till exempel där för att skydda njurarna - eller gjorde åtminstone det när frisyren först skapades.Att det sedan går trender i hundar är kanske inte konstigare än att det gör det i bilar, möbler och kläder.
Just nu råder dvärghundsfeber och tidigare små raser - i dubbel bemärkelse - har blivit stora. Eller i alla fall många.
Gott om plats
- Dvärghundtrenden märks över hela världen, men för oss i Norden tror jag att vi sett kulmen nu. Vi lever ju i ett land där det finns gott om plats och natur att röra sig i, till skillnad från hur det är i till exempel Japan och Kina, säger Anna-Lena Unden, journalist som arbetat för tidningen Hundsport i tio år.Vinnaren i år var inte heller av allra minsta modell, utan en Amerikansk cockerspaniel. Största nyheten i år var en American Waterspaniel, som för första gången ställdes ut här.
- Intresset för nya och ovanliga raser har alltid funnits, det är inget nytt, säger Mia Sandgren.
Kanske ser vi flera av dessa amerikaner nästa år. The show must go on.
<\c><\c>Bild 1: Peruansk nakenhund tillhör inte vanligheterna på gatorna i Sverige.
Foto: Anna Lefvert
Bild 2: Två hundar av den italienska rasen Cirneco del Etna, användes ursprungligen för kaninjakt i medelhavsområdet.
Foto: Anna Lefvert
Bild 3: Hundmöte. Förvånansvärt få gräl utbröt, trots att över 8 000 hundar möttes på samma plats under helgen. Här hälsar en Norsk lundehund på en Podenco Ibicenco.
Foto: Anna Lefvert
Bild 4: Pedikyr. Det kammas, borstas och klipps klor in i det sista. Taxen får en sista pedikyr i mattes knä.
Foto: Anna Lefvert
Bild 05: Dvärgpincher är en av många dvärghundsraser som ökat kraftigt under senare år. I år ställdes 89 stycken ut. Bara för några år sedan var de bara ett tiotal. Just denna lilla flicka fick dock gå hem utan fina priser.
Foto: Anna Lefvert
Bild 06: 101 dalmatiner? Nej, men 54 stycken visade upp sina prickar.
Foto: Anna Lefvert
Bild 07: Shar pei vållade mycket debatt under 70- och 80-talen när den först kom till Sverige, på grund av de problem som hunden kunde få av sin rynkiga hud. I dag verkar ingen längre rynka sina pannor över rasen.
Foto: Anna Lefvert
Bild 08: Juniorhandling är en tävlingsgren där ungdomar tävlar i tekniken att visa upp en hund. Hur hunden ser spelar däremot ingen roll.
Foto: Anna Lefvert
Bild 09: Russkiy toy är en av de senaste dvärghundsraserna som kommit till Sverige. Denna är född i Lettland.
Foto: Anna Lefvert
Bild 10: Ovanligast. För ett ovant öga ser denna hund kanske ut som vilken spaniel som helst, men icke. American Waterspaniel visades för allra första gången på utställning i Sverige. Matte kommer från Finland och hunden själv är född i USA.
Foto: Anna Lefvert
//bilder: 10
@faktarubrik:Faktaruta/Så går en hundutställning till:
@faktatext:
* Förutom ras, delas hundar upp i 10 rasgrupper, efter rasernas arbetsbakgrund. Till exempel har terrierraser en egen grupp, taxar en och sällskapshundar en.
* Hundarna delas också in i sex olika ålders- och arbetsklasser, där till exempel juniorer, unghundar, och veteraner har egna klasser.
* Varje ras har en egen rasstandard som bestämmer hur rasen ska se ut.
* Domaren bedömer hunden mot rasstandarden, så även en hund som är ensam i sin ras kan gå hem utan pris.
* Domaren börjar med att bedöma hanarna, och bedömer sedan tikarna. Raser med väldigt många hundar kan ha olika domare som bedömer hanhundar och tikar.
* Domaren gör först en kvalitetsbedömning, där alla hundar får 1:a, 2:a 3:e pris osv. I princip kan alla hundar få 1:a pris.
* I nästa steg konkurrerar alla som fått 1:a pris med varandra, och de fem bästa utses i en följdordning.
* De bästa får ett så kallat Certifikatkvalitet, CK, vilket innebär att de är kvalificerade att få ett Certifikat. En hund av varje kön i varje ras kan belönas med ett Certifikat.
* En hund som fått tre Certifikat i tre olika tävlingar kan erhålla titeln Champion.
* Därefter utses bästa hane och bästa tik i varje ras.
* Därefter möts hanen och tiken igen för att tävla om att bli bäst i rasen.
* Därefter möter de bästa i varje rasgrupp varandra, de fem bästa utses i följdordning.
* Slutligen utses en hund av alla ettorna i rasgrupperna att bli "Best in Show".