Men när det gäller tamiller är kastreringen mer eller mindre nödvändig.
En tamillerhane luktar rejält illa under sin brunst, medan honan riskerar att dö av blodbrist.
- En brunstig illerhane luktar väldigt illa. Illern luktar som ... jag vet inte hur man ska beskriva det ... som extrem fotsvett och otvättad gammal gubbe, säger Charlotte Silverlås.
Går i brunstperioder
Hon är veterinär och ordförande i Svenska Tamillerföreningen, och har själv fött upp tamillrar.- Visst går det att lära sig att stå ut med doften, om man vet att det är under en viss tid. Men man måste byta kläder efter att man hanterat dem, så stark är doften, berättar Charlotte Silverlås som alltså själv haft en brunstig illerhane i sitt hem en period.
Både honor och hanar går i brunstperioder. Det innebär att de inte kan para sig under hela året, utan bara under brunsten. Oftast infaller brunstperioderna från tidig vår till tidig höst.
- Brunsten är kopplad till klimatet, så om man låter illern vara i rum där ljuset är tänt många timmar om dygnet kan de faktiskt gå i brunst även på vintern.
Parfymlik doft
Många känner säkert till att illrar har en speciell, myskliknande doft. I mindre mängd är doften nästan parfymlik, som söt vanilj eller mysk. Doften är dock ganska individuell, och vissa individer kan ha starkare doft än andra.Vill man ha en hane som husdjur - och dessutom ha vänner på besök - är man med andra ord mer eller mindre tvungen att kastrera honom. Kastreringen görs när hanen är könsmogen, oftast vid 6-10 månaders ålder, och ingreppet är inte särskilt stort. Illern sövs och får eventuellt lite lokalbedövning, men kan tas hem samma dag.
- Att kastrera en hane är inget stort ingrepp, det går snabbt och är ofta ganska billigt.
För illerhonorna är ingreppet större, eftersom en kastrering innebär ett bukingrepp.