- Vi kommer att satsa på att utöka servicen på 110 speciellt utvalda apotek runt om i landet. Där ska vi kunna garantera att man kan hämta ut de mediciner man fått utskrivet på recept från veterinären, och där ska det finnas utbildad personal som kan ge rätt råd till djurägarna, berättar Gabriella Sander, som är ansvarig för djurläkemedel på Apoteket.
Utbildning
För att öka kunskapen hos personalen kommer 1 500 personer att genomgå en utbildning.- Hur lång utbildningen blir beror på vilka förkunskaper man har. Utbildningen är webbbaserad och kommer att avslutas med ett test så att vi får en slags kvalitetssäkring av personalen.
På de 110 apoteken ska det dessutom finnas receptfria egenvårdsprodukter till hund, katt och häst, som är de tre vanligaste djuren privata djurägare håller sig med i Sverige.
- Försäljningen av djurläkemedel ökar varje år. Det beror både på att vi lägger allt mer pengar på våra djur, men också att antalet husdjur i Sverige ökar, säger Gabriella Sander.
Ökad omsorg
- Försäkringsgraden av våra husdjur har också ökat, liksom läkemedelsanvändningen på djursjukhusen. I dag finns samma utrustning på de större djursjukhusen, som på ett vanligt sjukhus. Vår ökade omsorg för våra husdjur är en trend i samhället, säger hon.Från och med i vår kan man alltså hitta allt från fästinghalsband till maskmedel, diarremediciner och schampo till husdjuren på apoteken. Men det blir inga lyxiga spa-artiklar. De får man köpa i zoobutiken även i framtiden.
- Vi säljer inte vilka produkter som helst. Det ska finnas dokumenterade effekter, precis som på allt annat vi säljer.