Ångade gröna dolmar
Friskt gröna savojkåldolmar med mustig matvetefyllning och sprakande grönsaksalsa. Kan det bli mer försommar på en tallrik så här års?
Färsk savojkål med sina krusiga, gröna täckblad är utmärkt skal till läckra dolmar fyllda med buljongkokt matvete smaksatt med smörfräst gul lök och vitlök.
Servera dolmarna med grönsakssalsa innehållande sotad paprika. Pensla ett par röda paprikor med olivolja och lägg dem på ugnsfast fat. Sätt in fatet i riktigt het ugn och "bränn" frukterna till dess skalet är svart. Ta ut och lyft över paprikorna till ny skål och täck med plastfilm. Efter några minuter kan skal och fästen dras bort. Det som återstår hackas och blandas med bland annat tärnad zucchini, lök, tomat och grönsaksbuljong till den smakrika salsan.
Ångkokta savojkåldolmar med grönsakssalsa
4 personer
1 savojkålhuvud
5 dl matvete
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
grönsaksbuljong
Till salsan:
2 sotade, hackade paprikor
olivolja
1 zucchini
1 gul lök
2 tomater
grönsaksbuljong
maizena
2-3 kvistar färsk timjan
2-3 kvistar persilja
salt och vitpeppar
1. Sota paprikorna i ugn. Hacka fruktköttet och blanda med finhackad lök, zucchini och tomat. Fräs allt med lite olivolja och vätskan från paprikorna i het panna. Tillsätt grönsaksbuljong, hackad persilja och timjan. Sjud någon minut och red av med maizena. Salta och peppra.
2. Hacka gul lök och vitlök. Smörfräs hacket med matvete. Tillsätt grönsaksbuljong och sjud matvetet mjukt under lock, cirka 15 minuter.
3. Skär loss bladen från savojkålen och doppa dem i hett vatten. Tunna ur nerven med vass kniv. Lägg lite matvete i mitten på varje blad och rulla ihop till små dolmar.
4. Lägg dolmarna i durkslag eller kastrull med ånginsats. Ånga dolmarna över kokande vatten cirka 7-8 minuter. Servera med salsa och sallad.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!