Alla rattfyllerister måste ha alkolås

Övriga2007-12-27 00:00
Vägverket föreslår nu att regeringen ändrar i lagstiftningen så att alla som ertappas alkoholpåverkade i trafiken, oavsett promillehalt, ska tvingas in i ett behandlingsprogram med alkolås för att få körkortet tillbaka. Enligt den forskning som gjorts på Karolinska Institutet har nämligen en majoritet av dem som kör rattfulla uppenbara alkoholproblem.

Enda sättet att sedan komma ur alkolåsprogrammet är att genomgå regelbundna läkarkontroller, inte göra några försök att starta bilen med alkohol i blodet (registreras av alkolåset) och att inte heller göra sig skyldig till andra fylleribrott (opålitlighet i nykterhetshänseende). Om Vägverkets förslag förverkligas kan ungefär 14 000 rattfyllerister komma att beröras. (TT Spektra)

Bild 3: Ungefär 14 000 svenska bilförare kommer att tvingas installera alkolås om Vägverkets förslag går igenom.

Foto: Carl-Johan Erikson

Hyundai i10 till Europa

Europapremiären för nya lilla Hyundai i10 förlades inte helt överraskande till Italien och Bologna Motor Show. 60 procent av försäljningen i Italien utgörs av bilar i just den här storleksklassen.

Trots bilens kompakta yttermått så har Hyundai i10 gott om plats för fem vuxna. Med baksätet nedfällt blir lastvolymen 910 liter.

Hyundai i10 ersätter Atos och kommer till Sverige i mars. Den blir då Hyundais första miljöbil! Den nya bilen får en 1,1-liters motor med manuell växellåda och ett koldioxidutsläpp på 119 g/km, vilket ger köparen en miljöbilsrabatt på 10 000 kronor.

Bild 1: Hyundai i10 premiärvisades härom veckan på bilsalongen i Bologna och kommer till Sverige i mars för att ersätta nuvarande Hyundai Atos.

Foto: Hyundai



Audi bäst på återvinning

Audi är först ut av de stora biltillverkarna att möta de framtida EU-direktiven för återvinning. Redan i dag är alla Audis modeller till 85 procent återvinningsbara och till 95 procent återanvändbara.

Audi AG är den första, och hittills enda, stora biltillverkare som redan i dag möter det tuffa EU-direktivet 2005/64/EC rörande fordonsåtervinning. Direktivet träder inte i kraft förrän mitten av 2010. Siffran 85 procent gäller andelen återvinningsbart material som går tillbaka in i produktionen. Ytterligare tio procent av fordonet används för att generera energi.

Hårdplast, gummi, textiler, glas och metallskrot ersätter nu nytt råmaterial vilket gör att naturresurser sparas.

Bild 2: Den som köper en ny Audi idag kan rent teoretiskt få tillbaka en del av grannens gamla Audi som gick till skrot tidigare i år.

Foto: Rolf Gildenlöw



Nokians däck lönsammast i branschen

Det är uppenbart mer lönsamt att tillverka däck än bilar och biltillbehör. Nokian Tyres är nämligen det mest lönsamma företaget inom bilbranschen bland de europeiska börsbolagen. Det framgår av en analys som den tyska ekonomitidningen Manager Magazin har gjort hos 500 storföretag.

I kategorin bilbranschen slog sig Porsche in som tvåa mellan Nokian Tyres och den andra stora däcktillverkaren Continental. Michelin placerade sig på sjätte plats och Pirelli finns på plats nummer 14.

Kanske kan vara värt att ha i åtanke när det är dags att diskutera priset på nästa omgång däck? Det borde finnas en rejäl prutmån.



Renault Sandero bara för Sydamerika?

Nu i december lanserar Renault en helt ny modell, Sandero, tillverkad i Mercosur i Brasilien. I februari ska modellen också introduceras i Argentina och 2009 kan det bli aktuellt att producera bilen även i Sydafrika.

Renault Sandero byggs på i princip samma plattform som Renaults lågprismodell Dacia Logan som i dag tillverkas i Pitesti i Rumänien och där kommer med tiden också att produceras en Dacia Sandero för den europeiska marknaden.

Bild 4: Sydamerikanska Renault Sandero kommer nästa år till Europa och kommer då att byggas i Rumänien under varumärket Dacia.

Foto: Renault



Suzuki Splash med miljömotorer

Suzukis nya Splash kommer att klara den svenska miljöbilsgränsen med två av sina tre motoralternativ. Förutom dieselversionen kommer ett av bensinalternativen in som miljöbil. Bilen hade världspremiär på salongen i Frankfurt i höstas och har svensk säljstart om ungefär ett halvår.

Det är den trecylindriga 1,0-litersmotorn på 65 hk och den fyrcylindriga 1,3-litersdieseln på 75 hk som släpper ut mindre än 120 gram koldioxid per kilometer och därmed klassas som miljömotorer. Det andra bensinmotoralternativet, som inte riktigt når ner till miljöbilsgränsen. är på 1,2-liter och 86 hk.

Splash kommer att tillverkas vid Magyar Suzuki Corporation i ungerska Esztergom. (TT Spektra)

Bild 5: När Suzuki Splash kommer till Sverige till midsommar finns det två motorer, som klarar miljöbilsgränsen, att välja på.

Foto: Suzuki

//bilder: 5
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om