Smeten kan även blandas med hackad, avrunnen spenat. Det ger gröna pannkakor som är festliga att servera som alternativ till toast. Bjud dem med någon form av röra som baserar sig på crème fraiche och majonnäs. Smaksätt med hackade musslor, gräslök och dill eller komponera en egen favorit. Basröran kan smaksättas med praktiskt taget vad som helst. Räkor och finhackad lök eller skinka och små bitar av ananas är ett par alternativ.
Fresta med sparris
Så här års passar det alltid bra med sparris. Den vita eller ljust gula sparrisen är en vårprimör med kultstatus. Den måste tilllagas med största försiktighet. För att i möjligaste mån skydda sparrisknopparna kan man linda in hela bunten i smörpapper innan den binds ihop medbomullssnöre. Sjud mycket varsamt utan lock i lättsaltat vatten smaksatt med en smörklick. Tänk på att packa upp försiktigt så att sparrisknopparna inte skadas.
Grön sparris är enklare att hantera. Den behöver i praktiken bara ett par minuter i sjudande vatten för att bli färdig för tallriken. Skillnaden mellan vit och grön sparris är tiden för skörd. Den vita har inte hunnit ur marken innan den skördas medan den gröna hunnit upp och fått färg i solljuset.
Praktisk restgömma
Det kanske inte händer så ofta, men ibland blir det en och annan pannkaka över. Eftersom alla pannkaksrester inte kan gå till pannkakstårtor får man hitta på andra alternativ. Visst går det att värma pannkakor i mikron, men det går att få godare rester än så.Crepes, en liten och mycket tunn delikatess pannkaka, serveras nästa alltid fylld. Det finns ingenting som hindrar att man fyller vanliga pannkakor på samma sätt och gratinerar dem med riven ost. Fyllningen kan vara en stuvning, köttfärssås eller annat som finns hemma. Vips blir man av med två rester på en gång och får en festrätt på köpet. Bättre än så kan det knappast bli.
Urgammal historia
Den som kan sin historia vet att den svenska torsdagstraditionen med ärtsoppa och pannkakor är en kvarleva från tiden då Sverige var katolskt. Fredagarna var fastedag, eller i bästa fall fiskdag, och för att gårdens folk skulle klara svältdagen laddade man med det kraftigaste som kunde uppbringas på torsdagarna. Då blev det ärtsoppa och pannkakor, åtminstone på de gårdar som hade det bra ställt.Till sist, låt inte fattiga riddare bli en rätt som försvinner in i glömskan. Vetebrödslängder som legat för länge skivas upp och vänds i pannkakssmet. Stek bröden och krydda efter med strösocker och kanel. Fattiga riddare bjuds med vispad grädde och god sylt. Godare bullkanter än så får man nog leta efter.