När resebyråsajten Travellink summerar sin bokningsstatistik toppar Tyskland listan över nationaliteter som besökte norra Sverige i somras. Bland de svenska orter som besöktes mest hittar vi Luleå, Umeå och Kiruna.

– Till de norrländska orterna reste framför allt tyskar, vilket kan bero på deras intresse för den vackra naturen man hittar norröver, säger Bettina Lemeßier på Travellink.

De franska turisternas resande till Sverige ökade med 42 procent jämfört med föregående år.

– Den låga svenska kronan gör det förmånligt för turisterna att spendera semestern i Sverige jämfört med en del andra europeiska resmål. Det i en kombination med vackra vyer och ett lagom varmt väder verkar locka många semesterfirare, säger Bettina Lemeßier.

Men turister från de nordiska grannarna minskade rejält. De danska turisterna minskade med så mycket som 74 procent, de norska med 49 procent och från Finland kom det 35 procent färre turister under sommaren 2019.

– Att allt fler väljer semester på hemmaplan bekräftar den ”hemester”-trend som spridit sig över Sverige. Vilket troligen beror på aktiva klimatval samt förra årets rekordsommar. Vi tror att samma sak gäller för våra grannländer, säger Bettina.