Det var i maj som en man i 40-årsåldern hittades död på en toalett i Luleå. Intill kroppen låg en sprayflaska, polisen misstänker att den innehöll fentanyl.
Beslagen av fentanyl och fentanylanaloger ökar och polisen ser en ökad nätförsäljning av substanserna, som bland annat säljs i form av nässpray.
Pitepolisen har dock inte stött på fentanylspray, än så länge.
– Vi har stött på fentanyl, men då i form av plåster, säger Petter Wikström, narkotikapolis i Piteå.
Enligt honom används plåstren ofta inom åldringsvården, men under det senaste året har polisen märkt att de börjat komma ut på svarta marknaden.
– Det jag kan säga är att det är ett väldigt, väldigt potent preparat, så vistas man i missbrukarsammanhang så bör man vara mycket försiktig, säger Petter Wikström.
Fentanyl är mellan 30 och 50 gånger så stark som heroin och extremt svår att dosera.
– Vi ser en betydande risk att man dör om man tar det här. Vi har inte sett så här många dö av fentanyl tidigare. Det finns farhågor om att fler ska avlida, säger Emil Eisersjö, chef för underrättelsesektionen på nationella operativa avdelningen.
Substansen säljs i form av tabletter, plåster, pulver och nässpray. Polisen ser att nässprayerna ligger bakom en stor del av den ökade dödligheten.
– Spray kan framstå som säkrare eftersom det är ett vanligt sätt att förse kroppen med medicin vid förkylning. Men i själva verket löper man en stor risk som brukare eftersom det alltid är svårt att dosera fentanyl, säger Emil Eisersjö.
Det finns också fentanylpreparat som inte är narkotikaklassade, eftersom lagstiftningen inte hunnit med. Substanser som säljs på internet kan dessutom vara förfalskningar, vilket gör det omöjligt att veta vad de innehåller.
– Köper man substanser på nätet så kan innehållet vara farligare än man tror, säger Emil Eisersjö.
Gunilla Granqvist är chef vid Alkohol- och narkotikagruppen i Piteå, hon känner till personer som varit i kontakt med fentanyl.
– Vi vet att det förekommer, men vi vet inte omfattningen. Fentanyl är så svårdoserat, så effekterna blir ganska snabbt väldigt förödande, säger hon.
Så vitt hon känner till har preparatet ännu inte skördat något dödsoffer i kommunen. Även hoin bekräftar att substansen främst förekommit i form av plåster i Piteå.
– Det som kan vara farligt med plåstren är ju att användarna ofta inte vet hur mycket substans som finns kvar i plåstret. Det är som sagt extremt svårdoserat och tar man det via munslemhinnan går det väldigt snabbt i omlopp, säger Gunilla Granqvist.
– Jag tror det används av både erfarna och nyblivna missbrukare. Det finns absolut skäl att vara orolig, det är livsfarligt, säger hon.