Nostalgi när Sjöstjärnan fylldes av logdansare

Dansbandsfesten i Arvidsjaur avslutades på Sjöstjärnan. 270 svettiga svängare njöt när de fick härja på deras ungdomsårs dansloge.- Vi svettas, slåss med mygg och kramas med karlar, säger Britta Marklund från Arvidsjaur.

270 besökare kom till logdansen på Sjöstjärnan. "Logen har aldrig stått stilla, den har varit igång sedan 1967 då mor och far hade dans", säger Beatrice Karlsson, en av ägarna till Sjöstjärnan.

270 besökare kom till logdansen på Sjöstjärnan. "Logen har aldrig stått stilla, den har varit igång sedan 1967 då mor och far hade dans", säger Beatrice Karlsson, en av ägarna till Sjöstjärnan.

Foto: Joel Gustafsson

ÖVRE LÅNGTRÄSK2010-07-10 06:00
För 20 år sedan var Sjöstjärnan i Övre Långträsk en samlingsplats för Arvidsjaurs unga dansare och vilda festprissar.
Samma människor som firade på danslogen i ungdomens år har tagit på sig skjortorna, klänningarna och dansskorna igen.
Efter en kopp kaffe i baren eller en pilsner i baksätet är dansbandsblodet återigen kokande.
- För 20 år sedan härjade vi här. Det är nostalgi som gör att vi far hit i kväll, säger Britta Marklund från Arvidsjaur.
Dansen i fokus
Maken Ronny Marklund är helnöjd över att logarna lever. Han är en av karlarna som väljer logdans före semifinal i fotbolls VM.
- När det var populärt dansade jag 2-3 gånger i veckan. Nu är det 5-6 gånger per år, säger han.
Inne på danslogen Sjöstjärnan är det mörkt, varmt och dimmigt. I logens mitt svänger de vildaste buggarna, medan mjuka pardansare kryssar runt de mörkare hörnen.
Dick Larsson från Boden håller ett fast tag om sin danspartners midja till takten av dansbandet Martinez. Det ser närgånget ut när de flesta dansar, men enligt dansveteranen Dick Larsson är det väldigt få som raggar.
- Det är en på tio, en på tjugo kanske. Dansen är i fokus, säger han.
Varierande ålder
Åldern varierar på besökarna. Ingen är för ung och ingen är för gammal. Fyraårige Leo Berggren tar sina första danssteg på en riktig logdans tillsammans med sin mor.
Anneli Berggren från Arvidsjaur kommer att uppfostra sin son i dansens tecken.
- Han får röra på sig här och gå på danskurs. På dagis dansar dom, säger hon.
I måndags fylldes Folkets hus i Abborrträsk och i tisdags dansade de på Rålund. Till Sjöstjärnan kom till slut 270 dansare och festen höll på hela natten.
Nytt liv
Dansbandsveckan skänker nytt liv till gamla dansare och avslutas med Silveryran i Arjeplog.
- Det är väldigt kul att ha igång mamma och pappas loge, det är synd att dom inte fick vara med på det här, fast det tror jag de är, säger Beatrice Karlsson, Sjöstjärnan.
FAKTA Sjöstjärnans vilda dansliv
1967 öppnade Brittinger Karlsson och Erik Karlsson danslogen Sjöstjärnan i Övre Långträsk. Det blev snabbt en samlingsplats där kända dansband, ortens invånare och långväga gäster kom för att ha kul. De senaste åren driver döttrarna Beatrice Karlsson och Susanne Strandberg den gamla festplatsen. Varje onsdag under hela sommaren kommer motionsdans att anordnas på Sjöstjärnan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om