Hietalas: "Energikrisen tog hårt på våra krafter"

Energikris, inflation och stigande räntor har drabbat Hietalas handelsträdgård i Korva, norr om Övertorneå, hårt. Utmaningarna är många för Norrbottens största odlare av grönsaker, som ligger strax söder om polcirkeln. "En butik i Norrbotten kan köpa tomater och gurka lättare från Holland än från oss. Det är bara några knapptryck på datorn", säger delägaren Hans Hietala.

Hans Hietala berättar att den odlingsbara ytan är 13 000 kvadratmeter, fördelat på sex växthus.

Hans Hietala berättar att den odlingsbara ytan är 13 000 kvadratmeter, fördelat på sex växthus.

Foto: Reino Jillker

Övertorneå2023-09-12 05:30

Efter att alla förmiddagens leveranser är avklarade pustar gurkodlaren Hans Hietala ut. Nu tar andra arbetsuppgifter vid. 

– Vi börjar vid sextiden när inköparna börjar ringa. Sedan håller det på till kvällen för det finns alltid något att göra. Men det har visat sig att vi även har fullt upp vintern igenom med planering, inköp och underhåll i växthusen, säger Hans Hietala.

undefined
Hans Hietala berättar att den odlingsbara ytan är 13 000 kvadratmeter, fördelat på sex växthus.

Den mest intensiva högsäsongen är från första april till sista juni, men högsäsongen sträcker sig vidare till slutet av september. Marknaden finns i Norrbotten, men även en del till Västerbotten.

– Men varje år så skickar vi även till Stockholm och Helsingborg, det är de veckor då vi har riktigt mycket, säger han.

undefined
En rak och fin gurka snart färdig för att skickas till någon affär i Norrbotten.

I en av hallarna pågår arbetet med att skära ner gamla gurkplantor. Vilma Averkiniené kör en vagn ut genom ytterdörren och slänger plantorna i en container.

– Min dotter jobbade här för åtta år sedan. Hon tyckte jag kunde jobba här då jag nu behövde ett jobb, säger hon.

undefined
Vilma Averkiniené kör ut gamla gurkplantor. En annan dag är det andra arbetsuppgifter.

Vilma Averkiniené är en av de arbetare med utländsk bakgrund som jobbar i verksamheten.

– Säsongsverksamhet är inte bara svårt marknadsmässigt utan även personalmässigt. Det är svårt att hitta kvalificerad personal för bara en säsong. Vi har, precis som i branschen, löst det genom utländsk arbetskraft som får säsongsarbetstillstånd, men i dag behöver vi inte alltid gå till utlandet för att hitta dem, säger Hans Hietala.

undefined
Hans Hietala med frun Inga. Hon kom till byn Korva från Lettland som praktikant på en bondgård och blev kvar.

Det var Hans farfar, Gunnar Hietala, som 22 år gammal grundade handelsträdgården 1927.

– Han var väldigt intresserad av att odla och han sa att han sådde sina första frön när han var sex år. Sedan fortsatte han att så tills han var 82. Själv minns jag att jag som tolvåring fick börja guida busslaster med besökare, för det fanns ingen annan som var tillgänglig för att prata. Det var nyttigt, lärorikt och det skapade ett intresse hos mig.

undefined
Drygt en mil norr om Övertorneå i byn Korva ligger Hietalas handelsträdgård.

1995 tog Hans tillsammans med sin bror Ulric Hietala över verksamheten från sin far. Hans som då utbildat sig till hortonom, som kan beskrivas som en växtbiolog specialiserad på trädgårdsodling i yrkesmässig skala.

– Jag har även arbetat på fruktplantager i Sydamerika, men också importerat frukt till Sverige under några år i Helsingborg. Det var lärorikt då jag fick kontakt med hela kedjan från andra kontinenter fram till att frukten kommer till norrbottniska butiker, säger han.

undefined
Fanny Furtenback inne i den enorma gurkodlingen i ett av växthusen.

De senaste åren har företaget påverkats negativt av inflationen och de stigande energipriserna.

– Vi har helt klart högre produktionskostnader här i norr, som beror på att vi har en kort säsong. Däremot säger butikerna att svinnet går ner med våra produkter vilket förklaras med att de är färskare. Är grönsakerna färska så smakar de bättre. Även ljuset och midnattssolen är viktigt för smaken.

undefined
I gårdsbutiken säljer man sina egenproducerade produkter.

Inför framtiden står företaget inför flera utmaningar.

– Det är i dag ett oroligt läge så det är svårt att göra prognoser jämfört med för två år sedan. Med stigande energipriser så blev det nya förutsättningar och det är svårt att förutse vilka priser man kan ta och vad insatsvarorna kommer att kosta. Vad våra konkurrenter i utlandet gör påverkar också hur vår säsong blir, vilket gör det komplext. Oavsett är min förhoppning att vi kan leva vidare som företag, säger Hans Hietala.

Fakta:

Växthus: 6 stycken

Odlingsyta: 13 000 m²

Produktion grönsaker: 300 ton per år

Omsättningsandel (räknat i pengar): 

50 procent blommor

50 procent grönsaker

Intensiv högsäsong: april – juni

högsäsong fram till och med september

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!