I november ifjol berättade vi om 57-årige Kent Hjelm från Östra Rödupp som felaktigt dödförklarats. Bristande rutiner och ett systemfel hade enligt Kalix sjukhus gjort att en förväxling skett när en avliden persons dödsfall skulle rapporteras in digitalt och både Kents och den avlidnes journaler var uppe. Beskedet fick Kent två dagar senare, då han var tillfälligt inlagd på hälsocentralen i Överkalix och en läkare från sjukhuset i Kalix ringde. Hemma hann hans fru Eva under tiden hitta ett brev till ”Kent Hjelms dödsbo” från begravningsbyrån Fonus i postlådan.
–Sedan var cirkusen igång. För trots att sjukhuset snabbt kontaktade Skatteverket hade ju Kent redan hunnit tas bort från registren. Samtidigt hade det börjat gå utför med hans sjukdom, säger Eva Hjelm från hemmet där hon numera lever själv med parets fem hundar.
Hon beskriver hur den felaktiga dödförklaringen ledde till att såväl Bank-ID som parets gemensamma betalkort drogs tillbaka – och hur de måste låna pengar för att kunna betala räkningarna.
–Allt fixande blev extra jobbigt för Kent att eftersom han var så sjuk. Men det praktiska var inte heller allt. Kent hade en obotlig cancer i bukspottskörteln. Och så klart är det jobbigt att få ett besked om att man har dödförklarats när man vet att man ska dö. När alla papper kom såg han också hur det skulle bli för mig när han försvann, och det vet jag att han tyckte var jättesvårt.
I januari kom beskedet att läkarna inte kunde göra något mer. Den 8:e mars somnade Kent in. I november kom beslutet från regionernas ömsesidiga försäkringsbolag Löf att ingen ersättning beviljas för den felaktiga dödsförklaringen. Motiveringen är att bolaget inte anser att psykiskt lidande går att styrka, då det inte framgår i Kents journal att han ”sökt eller fått vård för sådant” eller att han ”vid kontakt med vården av annan anledning nämnt detta psykiska lidande”. En slutsats som Eva ser som direkt kränkande:
– Det är väl självklart att det är jobbigt att dödförklaras i Kents situation. Men Kent klagade aldrig. Han stod ju också redan på morfin och ångestdämpande. Så vad skulle han ha sagt till läkarna: ”ge mig en burk till”?
Eva jämför även med att ersättning generellt ges av Skatteverket och andra myndigheter om de orsakar felaktiga dödsförklaringar. Vilket bekräftas av justitiekanslern och Skatteverket. Ofta ligger ersättningarna på 10 000-20 000 kronor.
– Jag skiter i pengarna. Men Kent ska ha upprättelse. Efter 35 år tillsamman behöver man inga ord för att förstå varandra och jag vet att han tyckte att det var jättejobbigt. Var är patientsäkerheten?, undrar Eva som har överklagat Löfs beslut:
– Jag längtar efter att allt det här är över så jag kan ta itu med sorgen.
Från Löf skriver Press- och kommunikationsansvarige Carl-Johan Linde i ett mejl att bolaget inte kommenterar enskilda försäkringsärenden men att alla skadeärenden som utreds grundar sig på kundens skadeanmälan och vårdens dokumentation. Besluten bygger sedan på patientskadelagen där ett av kriterierna är att det måste finnas en medicinsk påvisbar skada, till följd av vård och behandling. Eftersom en lag ligger till grund för besluten är det en politisk fråga om man vill se en förändring, skriver Linde.