Åström kräver att näringsministern agerar för bidrag

Riksdagskvinnan Karin Åström kräver näringsminister Maud Olofsson på svar om hur hon tänker agera kring det transportbidrag som försvunnit för företag som sysslar med bär och hantering av viltkött.

Karin  Åström, s-riksdagskvinna från Överkalix.

Karin Åström, s-riksdagskvinna från Överkalix.

Foto: Andreas Renlund

ÖVERKALIX2008-07-23 06:00
- Maud Olofsson har som statsråd två veckor på sig att svara, säger Karin Åström, som skrivit till näringsministern, och krävt besked om vad hon tänker ta för initiativ för att ta tillbaka det transportbidrag företag som sysslar med bär och vilt inte kunnat kvittera ut de senaste fem åren.
Försvann 2003
Redan 2003 kom nya EU-direktiv där Nutek på snabbt svenskt manér tolkade att ovan nämnda företag inte längre skulle få transportbidrag.
- För oss innebar det att vi förlorade två miljoner kronor året efter beslutet, säger Tomas Fjellner, tidigare ägare av Fjellfrys i Öjebyn som numera ingår i bärkoncernen Olle Svensson-gruppen.
I dag driver Tomas Fjellner Frostab i Arvidsjaur som hanterar cirka 800 ton bär per år.
Han säger att när Nutek tog beslutet överklagade han det men utan framgång,
Att frågan om indraget transportstöd nu givit rubriker beror på att det tagit näringsdepartementet fem år att skriva in Nuteks omtolkning från 2003 in i det nuvarande regelverket. Förändringen gäller officiellt från 1 juli.
- Ett exempel på den svenska byråkratin, säger Bertil Qvist vid bärgrossisten Olle Svensson i Olofström.
Skälet till att Sverige valde att anpassa reglerna fem år före att de skrevs fast beror på att Nutek menar att EU anser, att det ska inte betalas ut transportbidrag till hantering av viltkött samt bär. Det anses inte vara inhemska förädlade produkter.
- Men vi anser att det är förädlat, säger Bertil Qvist, som får medhåll av Tomas Fjellner.
- Vi köper in bären, rensar dem och gör dem klara för kunden. Det är förädling och det borde resultera i transportbidrag, säger Bertil Qvist.
Svårt konkurrera
Karin Åström pekar på en sak som hon tycker är orimlig:
- Om Muddus Hjortron i Gällivare köper in bär från Ryssland och säljer det vidare till södra Sverige eller övriga Europa, utgår transportbidrag. Helt fel, säger Karin Åström, som inte bara avkräver Maud Olofsson ett svar. Hon kräver också att regeringen verkar för att transportbidraget börjar gälla igen.
"Viktig fråga"
- Maud Olofsson har ju ofta talat om betydelsen av små företag i inlandet och detta är en viktig fråga för dem, säger Karin Åström, som också väckt frågan i näringsutskottet där hon sitter.
Bertil Qvist pekar på att Sveriges sätt att tolka EU-direktivet bidrar till att snedvrida konkurrensen.
"Svårt konkurrera"
- Bärföretagen i norra Sverige har långt till marknaden och behöver transportbidraget. I dag ger EU subvention till bärfabriker i Europa som ligger närmare marknaden. Det innebär att våra företag som inte har stöd, får svårt att konkurrera, säger Bertil Qvist.
Transportbidraget
Transportbidraget får lämnas som bidrag till transportkostnader för godstransporter på järnväg, på landsväg och till sjöss. Transportsträckans längd måste vara minst 401 km.
Sverige ger bidrag till så kallade uttransporter från företag som exempelvis sysslar med skrot eller avfall, mineraloljor, rundvirke, massaved, pappersmassa, järn- och stålprodukter, papper och papp samt begagnat gods.
Exempel på uttransportstöd i Norrbotten: Piteå 35 procent av fraktkostnaden, Arjeplog 45 procent, Arvidsjaur 40 procent, Luleå 35 procent, Kiruna 45 procent.
Uttransportstöd till företag som sysslar med viltkött och bär betalas alltså inte ut.
Källa: Nutek
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om