Kommundirektör Bengt Marsch var "oerhört lättad" efter domstolens besked.
– Det är skönt att veta att vi inte har varit vårdslösa, att vi hanterade det med allt det kunnande som fanns då, säger han.
Uppemot 30 000 personer blev magsjuka när parasiten Cryptosporidium spreds i dricksvattnet för tre år sedan.
Borde läst
Åklagare Lars Magnusson anser att kommunen har begått miljöbrott och därför ska betala totalt sex miljoner kronor. Han kallar tingsrättens resonemang "märkligt". I vägledningen till dricksvattenföreskrifterna står att man ska ha ett tillräckligt antal säkerhetsbarriärer mot mikrobiologisk förorening, påpekar han.
– Någon inom kommunen borde ha läst det och funderat: Vad har vi skydd mot? Vi har skydd mot virus, bra! Mot bakterier, kanon! Men parasiter: fan, det har vi ju inte skydd mot, säger Magnusson.
För att kommunen ska tvingas betala krävs att någon ansvarig har begått brott. Det kan inte styrkas, enligt tingsrätten. En förutsättning för en fällning för att inte ha utfört något är att det funnits en skyldighet att göra det. Men domstolen anser, i motsats till åklagaren, att det inte fanns några tydliga regler om vilka barriärer som skulle finnas.
Ingen kristallkula
– Åklagaren fick inte rätt på en enda punkt, säger Bengt Marsch.
TT: Tror du inte att de som drabbades undrar varför ni inte kan sägas vara ansvariga?
– Den frågan förutsätter att det alltid ska finnas någon ansvarig, att vi hade suttit med en kristallkula och sett att den här parasiten kunde drabba oss. Vi hade inte den kunskapen, säger Marsch.
I själva föreskrifterna står det att man ska leverera "ett rent och hälsosamt vatten", påpekar åklagaren.
– Det har inte Östersunds kommun gjort, säger Magnusson, som med största sannolikhet kommer att överklaga den friande domen. (TT)