Veckomatsedel på nätet gör vardagen enklare
"Vad ska vi äta i dag?" Marcus Dahlqvist och hans sambo Nettan Månsson tröttnade på den eviga frågan och började göra veckomatsedel. När de insåg att deras vänner hade samma problem bestämde de sig för att starta Veckomatsedel.se.
Spaghetti bolognese.
Foto: Ingela Kleveland
- Grundtanken är inte att vara en receptsajt, utan att veckomatsedeln ska underlätta vardagen. Visst kan man följa recepten till punkt och pricka, men står det spagetti och köttfärssås kan man göra sin egen spagetti och köttfärssås, säger en av initiativtagarna Marcus Dahlqvist.
Klassiskt telefonsamtal
Det började med att Marcus och hans sambo Nettan Månsson läste ett blogginlägg om det klassiska telefonsamtalet vid tretiden på eftermiddagen. "Vad ska vi äta i dag?" "Vad är du sugen på?" "Nej jag vet inte, du får bestämma!"
Igenkänningsfaktorn var hög.
- Vi bestämde oss för att börja med en veckomatsedel och när vi pratade med andra kände de flesta igen sig i situationen med samtalet om dagens middag, säger Marcus.
De frågade matlagningsintresserade vännerna Ingela och Kjetil Kleveland om de ville vara med och starta en veckomatsedel på nätet.
Spar tid och pengar
Sedan sex veckor tillbaka publiceras menyer tillsammans med tips, jämförelser och matcitat på hemsidan.
- Det är stor skillnad om råvarorna redan finns hemma när man slutar jobba, samtidigt försvinner den eviga frågan och man kan prata om roligare saker i telefon! För oss ligger fokus på att man sparar både tid och pengar om man följer matsedeln och veckohandlar. På så sätt blir vardagen enklare och roligare, säger Marcus.
Vem är då recepten anpassade för?
- Vi försöker välja recept som är enkla på vardagarna och lite mer tidskrävande på helger. Vi försöker också använda säsongsanpassade råvaror, men man behöver inte vara något matlagningsess för att följa våra recept. Vi har fått en enorm respons sedan vi startade Veckomatsedel och får en del önskemål om vegetarisk meny eller GI-kost, men vi är inga dietister utan försöker bjuda på blandad mat - sedan ger vi små tips om vad man kan byta ut i recepten för att få det som man vill.
Provlagar och fotar
Själva ligger familjerna Dahlqvist/Månsson och Kleveland cirka två veckor före i veckomenyerna. De provlagar den mesta maten och tar bilder av den som publiceras på hemsidan.
För naturligtvis följer de veckomatsedeln.
Nästa veckas meny på Veckomatsedel.se
4 port
400 g spaghetti
500 g nötfärs
1 stor gul lök eller 2 små lökar
2 burkar krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
4 lagerblad
3 tsk oregano
1 krm paprikapulver
1 krm chilipulver
salt & peppar
smör eller olja till stekning
parmesanost
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!