Stor oro, förvirring och sorg råder i vårt västra grannland och händelsen har skickat svallvågor över hela världen. Minst 84 ungdomar dödades på ett socialdemokratiskt ungdomsläger på ön Utöya där en 32-årig man - som enligt Svenska Dagbladet har högerextrema kopplingar - klädde ut sig till polis och utförde en massaker. På ön fanns cirka 560 ungdomar, varav flera nu berättar i media om hur de tog skydd bakom klippor eller i vattnet för att undkomma gärningsmannens skott.
- Det är extremt dramatiskt här, det har skjutits folk, sade Ung vänsters före detta ordförande Ali Esbati inifrån lägret i telefon till Tidningarnas Telegrambyrå.
På ön hittades även en outlöst bomb. 32-åringen greps av polis på ön som söktes igenom av en räddningsstyrka på över 50 personer.
Den gripne mannen är misstänkt för de båda blodiga dåden som skakat världen.
Hundra kilo sprängämnen
Innan massakern hade minst 7 människor bragts om livet och hundratals oslobor skadats efter att en kraftig bilbomb detonerade i de centrala delarna av den norska huvustaden. Över hundra kilo sprängämnen kan ha använts i dådet som, utöver förlusten av människoliv, orsakade stor förödelse på byggnader - inte minst regeringskansliet där statsminister Jens Stoltenberg har sitt kontor.
- Allt skakade. Det var en djävla smäll, som om det var jordbävning!, säger Mattias Johansson från Piteå.
Skadade överallt
Sedan ett antal år är han bosatt i centrala Oslo, enbart 500 meter från explosionsplatsen. Han befann sig nere på stan och hörde smällen på avstånd.
- Folk skrek och grät och kom springandes från regeringskvarteren. Jag gick i stället motströms för att se vad som hänt. Det låg skadade överallt - inte minst folk som skadats av glassplitter eftersom tryckvågen efter explosionerna krossade rutor i byggnader flera hundra meter från regeringsbyggnaden. Flera byggnader var totalförstörda, berättar Mattias Johansson via telefon för Piteå-tidningen.
Attentat mot makten
Området spärrades av och polisbilar, brandbilar och ambulanser anlände till platsen.
I tumultet talades det först om att det kan ha rört sig om en gasläcka, men timmarna efter explosionen stod det klart att det rörde sig om ett attentat riktat mot norska myndigheter.
Rökpelare steg mot himlen under kvällen över den norska huvudstaden.
- Hade vi stått bara tio meter längre fram hade vi också skadats av glassplittret, säger Mattias Johansson.
Antalet döda är fortfarande oklart och antalet skadade är ännu oöverskådligt. Omkring 55 000 svenskar beräknas befinna sig i Norge, men hittills har ingen svensk medborgare identifierats bland de döda.
Har högerextrema kopplingar
- Vi har fått en del information som är intressant och några upplysningar kan nog hjälpa oss vidare i utredningen, sade Oslopolisens representant Sveinung Sponheim under presskonferensen som hölls under lördagsmorgonen.
Han framhöll att det låg i gärningsmannens strategi att leda stora delar av polisens resurser till ett mål för att sedan utföra ett annat dåd på ett annat håll och därmed fördröja räddningsinsatsen.
Den gripne 32-åringen uppges ha varit aktiv i högerextrema kretsar. Han förhördes under natten, men lämnade ingen förklaring till sitt blodiga tilltag.
Strax efter midnatt spärrade norsk polis av stora delar av mannens adress i Oslo för att göra en husrannsakan. Polisen misstänkte bland annat att det kunde finnas sprängämnen i bostaden.
Handlade flera ton konstgödsel
Polisen har misstankar om att bomben mot regeringsbyggnaden kan ha varit gjord av konstgödsel - den vanligaste råvaran i civila sprängämnen. 32-åringen har nämligen ett företag som före dådet inhandlat sex ton konstgödsel som levererades i början av maj.
Under lördagen fortsatte förhören av den gripne 32-åringen, men polisen var mycket förtegna om vilka uppgifter som kommit fram.
Norska polisen klassar attentaten som terrordåd, vilket enligt norsk lag kan ge upp till 21 års fängelse.
- Det kommer bli en lång och omfattande utredning. Vi har ett stort pussel att lägga och därför kan vi inte ge några detaljer, sade Roger Andresen, vice polismästare, vid en presskonferens under lördagen.
Polisen misstänkte att det kunde finnas sprängladdningar gömda på Utöya. Enligt norska medier tilläts räddningsarbetare inte gå i land medan poliser genomsökte terrängen. Senare under kvällen hittades odetonerade sprängladdningar på ön.
Polisen sökte också efter fler ungdomar, vars kroppar ännu inte lokaliserats. I och med att flertalet av dem tog till flykten genom att simma och besköts i vattnet antas en del ungdomar ha drunknat.
"Ett helvete"
Norges statsminister Jens Stoltenberg höll under morgonen en presskonferens om nationaltragedin som skakat Norge djupt.
- Det är min ungdoms paradis som i går förvandlades till ett helvete, sa han bland annat.
Norges kung Harald manade till sammanhållning för att bearbeta landssorgen i Oslo och på Utöya. I ett tv-framträdande sa kungen att rädslan inte får ta överhand.
Avspärrad huvudstad
En man beväpnad med kniv greps under lördagseftermiddagen i närheten av hotell Sundvolden, där flera av de överlevande ungdomarna från Utöya samlats. Enligt norska tidningen VG gick gripande odramatiskt till.
Området där bomben detonerade är för tillfället avspärrat och uppges förbli så en tid framöver på grund av de tekniska undersökningarna. Flera av de yttre avspärrningarna har dock hävts för att livet i Oslo ska fortgå normalt.
- Jag har haft kontakt med flera av kommunalråden i Norrbotten och uppmanat kommunerna att på olika sätt hjälpa våra vänner från Norge genom att bland annat aktivera krisgrupper och öppna möteslokaler. I den mån som kommunen eller nationella myndigheter vill har Länsstyrelsen beredskap för att hjälpa till, säger Per-Ola Eriksson, landshövding i Norrbotten.
Artikeln uppdateras fortlöpande.