Flinkfeldt sågade AF:s bantning

Bantningen av arbetsförmedlingen är bara en i raden av statens minskande närvaro i små kommuner. "Den som inte tror att det kommer att påverka de mindre kommunerna får gärna räcka upp en hand", sa Britta Flinkfeldt (S) i ett kritiskt tal vid partikongressen.

Britta Flinkfeldt luftade på S-kongressen sin oro för att staten fortsätter svika mindre kommuner genom minskad myndighetsnärvaro. (Arkivbild)

Britta Flinkfeldt luftade på S-kongressen sin oro för att staten fortsätter svika mindre kommuner genom minskad myndighetsnärvaro. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

ÖREBRO2019-03-22 22:54

På fredagen inleddes Socialdemokraternas partikongress i Örebro med allmänpolitisk debatt, och det var i den som Britta Flinkfeldt belyste hur statens intresse för att synas och verka på orter utanför storsstadsregionerna tycks bli allt svalare.

Arjeplogs kommunalråd skrädde inte orden i sitt tal när hon lyfte frågan om att samhällskontraktet med statlig närvaro måste gälla i hela landet. Hon tog en annan myndighets avveckling som ett avskräckande exempel.

– När försäkringskassan stängde sitt lokala kontor utlovades att människor ändå skulle kunna boka besök på hemmaplan men att det visade sig efter ett tag att det inte fungerar, sade hon och konstaterade att det inte bådar gott för arbetsförmedlingens kommande neddragningar.

Arbetsförmedlingens bantning är en konsekvens av M/KD-budgeten som riksdagen antog i höstas, som innebär att 4 500 anställda tvingas sluta och antalet kontor kraftigt kommer att bantas ner. Besked vilka som för gå väntas till månadsskiftet. Men som PT tidigare berättat har myndighetens styrelse aviserat att mindre kontor ska stängas, och i början av mars sa personalen vid Arjeplogskontoret att de inte räknade med att få behålla sina jobb.

Kommunalrådet trodde för sin del inte att privata aktörer skulle stå på kö för att etablera verksamhet i Arjeplog, utan att ansvaret hamnar hos kommunen.

– I slutänden betyder det att vi ska ta över ytterligare en del av statens uppdrag. Kommunen står alltid närmast medborgaren, jag håller på att bli galen över det; att det är vi som får ansvaret, sa hon till PT då.

I talet på kongressen återkom hon också till effekterna av den kommande bantningen och förändringen av arbetsförmedlingen.

­– Den som inte tror att det kommer att påverka de mindre kommunerna får gärna räcka upp en hand, sa Britta Flinkfeldt bistert, och framhöll att statsministerns löften om att hela landet ska växa och att det ska vara möjligt att att leva, bo och arbeta överallt har en bit kvar tills det är förverkligat.

– Jag vill som kommunstyrelsens ordförande för Sveriges minsta kommun kunna säkerställa att en grundläggande lokal, regional och statlig service finns för medborgarna i mindre kommuner på samma sätt som den tas för given i de större städerna, sa Britta Flinkfeldt, och framhöll avslutningsvis att det var nödvändigt för att skapa ett Sverige som håller ihop på riktigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!