Ungdomar i lumpen

Förr gjorde de allra flesta av Sveriges män lumpen. I dag är det inte så, men likafullt är det många som gör sin värnplikt. Men hur känns det då att rycka in i lumpen, och hur känns det när man har varit där?

Om2007-07-13 00:00
I Sverige har vi haft allmän och tvingande värnplikt i väldigt många år. Nu för tiden har man släppt på kraven, både på grund av omlagda riktlinjer för det svenska försvarets framtid, men också mycket på grund av att Försvarsverkets budget minskat.

Detta innebär att i dag behöver inte alla göra lumpen. Bra allmän hälsa krävs, både fysisk och psykisk, och viljan att göra lumpen spelar också mycket in på beslutet om du ska få göra lumpen.

Nu börjar det bli dags för de killar och tjejer födda 1988 att rycka in. Vissa rycker in nu i sommar, medan andra rycker in i januari.

Men vad har man då för förväntningar innan man ska rycka in? Och vad har man för åsikter när man har gjort lumpen? OM har pratat med två personer som ska in i lumpen, och med en person som redan gjort klart sin värnplikt.

Lär sig vad det handlar om

Oskar Hardselius, 18 år från Långträsk ska börja sin värnplikt i januari, som maskintekniker i Boden.

- Jag tror det kommer att bli roligt. Man får ju träffa folk ifrån hela Sverige, och det kan ju vara bra att få lära sig lite disciplin och sådär, säger han.

David Lindblom, 19 år från Piteå är också en av dem som ska göra värnplikt. Han kommer att rycka in som skyttesoldat, också han i Boden.

- Jag visste inte riktigt om jag ville göra lumpen när jag for iväg på mönstring. Men jag gjorde i alla fall mitt bästa när vi kom dit och beslutade mig för att det är väl lika bra att göra sin värnplikt, säger han.

- Man lär sig ju litegrann vad det handlar om, om inte annat, fortsätter han.

Utvecklats som människa

Nikolaus T Larsson är en av de som nyss gjort klart lumpen. Han tjänstgjorde som gruppbefäl för en granatkastarpjäs i Boden.

- Jag ville verkligen göra lumpen. Jag ville göra något praktiskt och gå en hård fysisk utbildning, något som jag inte gjort tidigare, säger han.

På frågan hur han upplevde tiden i lumpen är det mesta positivt, trots att vintern var jobbig.

- Man hade höga förväntningar i början, så då var det mesta väldigt roligt. Grundutbildningen var lite dryg, men vi hade kul ändå. Under vintern blev det däremot jobbigare. Vi var mest ute i skogen hela tiden. Vi låg i fält nästan tre månader i sträck, sov i tält och så vidare. Men man bet ihop och sa till sig själv att jag ska faktiskt klara det här, säger han.

- Sen under våren började man räkna dagarna man hade kvar och då blev allt mycket roligare igen. Stämningen var på topp bland kompisarna och vi hade en riktigt rolig tid tillsammans. Överlag var det en väldigt rolig tid som vi hade i lumpen, fortsätter han.

På frågan om han i dag skulle ha gjort om lumpen är svaret ja.

- Jag växte väldigt mycket som person i lumpen. Man lär sig att ta eget ansvar och att ta hand om sig själv. Man träffar också väldigt många nya människor och får många nya vänner. Jag skulle ha gjort lumpen även när jag i dag vet vad det innebär, det skulle jag definitivt, avslutar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om