För att reducera antalet rökare och minimera följderna av det utbredda tobaksbruket i Sverige infördes en tobakslag 1993 som förbjöd rökning inom kollektivtrafik, hälso- och sjukvård och i lokaler där barn vistas. I juni 2005 trädde en skärpt form av tobakslagen i kraft och kom då att gälla serveringsplatser och övriga lokaler där offentligheten har tillträde. Även på skolor och skolgårdar är det förbjudet att röka enligt tobakslagen, men det är något som 80 procent av landets skolor inte lever upp till. Både elever och personal bryter dagligen mot det gällande rökförbudet där.
Åldersgräns stoppar inte
Enligt Statistiska Centralbyrån (SCB) provar omkring 20 000 ungdomar att röka varje år och en majoritet av dessa fortsätter med rökningen livet ut. Drygt en tredjedel av Sveriges högstadietjejer röker, medan killar röker i mindre utsträckning men snusar desto mer. Pojkar har dessutom mer oregelbundna tobaksvanor jämfört med flickor. Könsskillnaderna kan bero på att tjejer lättare etablerar ett beroende för nikotinet jämfört med killar.9 av 10 rökare i Sverige började sin tobakskonsumtion innan 18-års ålder, vilket är den egentliga åldersgränsen för att få köpa cigaretter. Siffrorna kan tyckas höga men enligt organisationen Non Smoking Generation har rökningen trots allt minskat under 2000-talet både bland vuxna och ungdomar. Hälften av de tillfrågade rökarna i FHI: s undersökning uppgav också att de ville sluta med rökningen, men inte kunde stå emot det nikotinberoende som utvecklats.
Skrämselpropaganda för att få ungdomar att fimpa cigaretterna visade sig vara högst ineffektivt när det istället gav den motsatta effekten. Drogförebyggande arbete har istället visat sig ge resultat när frågor om grupptryck och rökningens konsekvenser har diskuterats tillsammans med ungdomar på ett pedagogiskt sätt i åldern 12-15 då många testar sin första cigarett.
Non Smoking Generation har arbetat för att sprida information angående tobak sedan 1979 och har konstaterat en svårighet i uppgiften att försöka få barn och ungdomar att förstå varför rökning inte är bra. En 17-åring tänker sällan långsiktigt och ser framåt i tiden då långvarig rökning börjar ge negativa effekter på kroppen. Effekter som egentligen kunde ha undvikits. Många unga gör också misstaget att tro att de inte kommer fastna i ett beroende, säger FHI. Tobaksbruk är konstaterat som det största enskilda förebyggbara och behandlingsbara folkhälsoproblemet.
Teorin om att rökning kan vara en inkörsport till tyngre droger bekräftades av en undersökning gjord av Individ- och familjeomsorgen (IFO) under 2002. Narkotika var betydligt vanligare bland rökare jämfört med icke-rökare bland vuxna, och de ungdomar som röker eller har prövat att röka har också i större utsträckning testat narkotika.