Rubiks kub en lätt match för Erik

HJÄRNGYMPA. Rubiks kub var en riktig 80-talstrend som sedan genombrottet har sålt hela 250 miljoner exemplar världen över. Trots att utmaningen att lösa kuben kan verka enkel vid en första anblick vet Erik Marklund Sandström från Öjebyn att det krävs betydligt mer än bara tur för att lyckas.

Om2007-08-10 00:00
För de flesta behöver inte Rubiks kub någon närmare beskrivning. För den historielösa skaran kan dock en förklaring vara på sin plats: kuben är ett tredimensionellt mekaniskt pussel som är indelad i 3x3x3 mindre kuber. De sex sidorna går att vrida i 90, 180, 270 eller 360 grader och är vanligtvis markerade med olika färger. Syftet är att med vridningar blanda om färgerna och därefter återställa kuben till ursprungsläget med alla rutor av samma färg på samma sida.

I sort sett självlärd

Enkelt? Långt ifrån. Den som funderar på att ta upp kampen mot Rubiks kub bör vara medveten om att den kan ha uppemot fyrtiotre triljoner olika positioner, men trots det alltid kan lösas med maximalt tjugosju vridningar. Att slumpvis försöka lösa kuben är därför i det närmaste en omöjlighet - det krävs strategi och logik för att nå målet.

Det finns många olika metoder för att lösa kuben, och var och en av dessa har sina speciella för- och nackdelar. Vissa är lätta att lära sig men tar lång tid, medan vissa andra möjliggör snabblösningar men också ställer höga krav på omfattande memorering.

- Det viktigaste är att man har vilja och uthållighet. Det tar lång tid att lära sig så det gäller att inte bli sur och kasta kuben i väggen, säger Erik Marklund Sandström, 15 år, från Öjebyn.

I början av sommarlovet fick han lära sig grunderna för kublösning av bekanta. En månad senare kunde han lösa Rubiks kub galant, och i dag har Erik satt ett personligt rekord på en minut och tolv sekunder. Då världsrekordet ligger på endast tolv sekunder förstår man att det är en hel del träning som ligger bakom skickligheten.

Erik är i stort sett självlärd. Det behövdes inte mer än fyra veckor för honom lära sig både metoder och utförande av alla steg i lösningen i ett mycket högt tempo.

Stärker logik och minne

- Forum på Internet ger många tips på strategier så man blir snabbare och snabbare med att klara det, säger han och bevisar för undertecknad den enorma hastighet han kommit upp i. Och lösningen av kuben var helt korrekt.

Upphovsmannen bakom produkten, ungraren och professorn Erno Rubik, hade som syfte att uppfinna ett hjälpmedel som skulle utveckla hans lärjungars logiska tänkande.

- Man slappnar av i hjärnan genom att försöka lösa kuben. Det fungerar som en koncentrationsövning och man blir både mer logisk och bättre på att komma ihåg saker, berättar Erik.

Innan man exempelvis ska plugga kan det vara bra att med Rubiks kubs hjälp "rensa hjärnan" och sedan fokusera på det man ska lära in.

- Nu skulle jag nästan kunna klara av att lösa kuben utan att över huvud taget kolla på den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om