Oroligheter skrämmer i Kenya

Senaste tidens händelser i östafrikanska Kenya har sina rötter i landets uppdelning i olika etniska folkgrupper och missnöje med den sittande regeringen.

Om2008-01-18 00:00
Piteå (PT)

När den sittande presidenten Mwai Kibaki utropades som segrare i valet som hölls den 27 december utlöste det våldsamma handlingar. Folkgruppen Kikuyu som presidenten tillhör utsattes för våld i de områden där de är i minoritet. Detta ledde till hämndattacker mot de andra folkgrupperna som stöder oppositionsledaren Raila Odinga, där de inte var i majoritet.

Etisk rensning

Båda sidor har anklagat varandra för försök till etnisk rensning.

- Även om det nu ter sig som etniska motsättningar så handlar det i grund och botten om klassmotsättningar, en rik elit försöker slå vakt om sina privilegier, berättar Kenya-experten Anders Sjögren för Svenska Dagbladet.

Folk är ärligt sagt förbannade på den sittande regeringen som man även anklagar för valfusk i många provinser, något som skulle ha lett till att de vann valet och kan fortsätta regera. Hårda ord har rått mellan de bägge presidentkandidaterna, och på gatorna har hemska våldsdåd dödat och skadat väldigt många människor.

Uppemot tusen personer kan ha dött på grund av våldet, och en kvarts miljon befinner sig just nu på flykt. Det är väldigt svårt att sia hur framtiden i Kenya ser ut, medlingsförsök har gjorts, men ännu är läget mycket oklart.

Avråder svenskar att resa

Landet har en historia av etniska konlikter och ett inbördeskrig är tyvärr ingen omöjlig utgång på oroligheterna.

Med det rådande läget avråder utrikesdepartementet svenskar från som det sägs "icke nödvändiga resor" in i landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om