När läromedlen kränker

KRÄNKANDE.

Om2007-02-16 00:00
Islam är en krigisk religion, funktionshindrade kostar bara samhället pengar, mannen är normen och homosexuella sjukliga.

Grundskolans och gymnasieskolans läromedel målar obestridligen upp stereotypa och onyanserade bilder av omvärlden enligt den granskning som Skolverket låtit göra.



På uppdrag av regeringen lät Skolverket i höstas olika forskargrupper studera innehållet i högstadie- och gymnasieskolans läromedel. Slutsatserna fick sedan Skolverket att gå ut med ett kritiskt pressmeddelande.

- Man kan se många av böckerna som kränkande och diskriminerande. Detta är oerhört allvarligt eftersom läroböcker är en viktig del av undervisningen, säger Skolverkets projektledare Charlotte Samuelsson till Expressen.

Skäl till kritik

Alla böcker som ingick i undersökningen var trycka under 2000-talet och granskades utifrån aspekterna: kön/genus, sexuell läggning, funktionshinder, etnicitet och religion/trosuppfattning. Inom alla områden fann forskarna skäl till kritik.

Män och pojkar är överrepresenterade i både bild och text. Kvinnor och flickor är näst intill osynliga, även om exkluderingen inte är motiverad.

Homo- och bisexuella skildras utifrån ett vi-och-dem-perspektiv och framställs som något avvikande och problematiskt. Icke-heterosexuella förekommer endast i texter som uttryckligen tar upp sexuella minoriteter och gör dem därmed till representanter endast för sin läggning.

På liknande sätt framhävs funktionshindrade. När de väl nämns sker det enbart med fokus på problem och vilken ekonomisk belastning de utgör, medan personen bakom funktionshindret blir osynlig. Att människor trots funktionshinder kan leva ett gott liv framgår inte.

Piteå inget undantag

I de flesta fallen är det den selektivt urvalda informationen som är problemet framför direkt felaktig fakta. Vad gäller islam skriver Skolverket i sitt pressmeddelande att det är en ensidig bild av heliga krig och terroristhandlingar som exponeras, vilket riskerar att ge upphov till främlingsfientlighet.

- Skolverket kan inte ställa krav på bokförlagen. Eftersom det är skolorna själva som bär ansvaret måste de granska läroböckerna mer, säger Samuelsson.

Var fjärde skola i Sverige har böcker som Skolverket pekar ut som kränkande. Piteå är inget undantag.

- Vi visste redan innan Skolverkets rapport att vi hade läromedel som har kunnat uppfattas som kränkande. För att kringgå det har lärarna använt sig av andra underlag när undervisningen berör minoriteter inom samhället, säger en rektor för en av Piteås högstadieskolor.

Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand skriver i sin blogg:

- Kanske är det dags att inse att vårt samhälle faktiskt till större delen består av de där "avvikande" grupperna och se samhället som sådant. Jag tycker att lärarna ska kasta ut böckerna som inte håller måttet, eller eventuellt behålla dem som avskräckande exempel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om