Lögnen om våldtäktspillret

VÅLDTÄKTSDROG. Varningsmejlen om våldtäktspreparatet Progesterex sprids snabbt över internet. Vad många inte vet är att denna myt har spridits över nätet sedan 1999 och finns i flertalet länder i Europa och även i USA.

Om2006-05-05 00:00
Under en lång tid har e-post som varnar för ett våldtäktspreparat vid namn Progesterex figurerar på internet. Mejlet beskriver Progesterex som ett piller som veterinärer använder för att sterilisera stora djur, bland annat hästar.

Enligt mejlet blandar våldtäktsmän ner detta i tjejers drinkar för att sterilisera dem, så att de vid senare tillfälle slipper vara far till ett eventuellt barn som kan spåra våldtäkten till gärningsmannen (fast med DNA-prov går ju våldtäktsmannen att spåra i vilket fall som helst ...).

Mejlet är signerat Birgitta Olofsson, sjuksköterska och doktorand vid Umeå universitet. OM har granskat detta mejl och efter samtal med Umeå universitet visar det sig att det inte finns någon med namnet Birgitta Olofsson som kan ha skickat detta mejl.

Även i andra länder

Enligt källor på internet har detta mejl spridits över hela Europa och USA sedan 1999 och många har hört av sig till diverse experter och varit oroliga. Redan i november 1999 fick universitetet i Colombia, USA förfrågningar om sanningshalten i denna myt. I alla dessa fall är experterna helt överens om att detta preparat inte existerar.

Efter ett samtal till Sveriges Veterinärförbund kan OM också konstatera att det finns inget preparat som används av veterinärer med de egenskaper eller namn som beskrivs i mejlet som skickas över internet. I ett svarsbrev skriver Johan Beck-Friis, Sveriges Veterinärförbund, att man bör lugna dem som tror på myten om Progesterex, och be dem att inte sprida dessa varningsmejl vidare.

En myt bland många

Detta med vandringssägner har funnits så länge människan funnits. Sedan internet började etablera sig hos många människor kan dessa vandringssägner nå miljontals människor på bara några dagar. Rena lögner, skvaller och diverse påhitt finns överallt. Sådana här e-brev bör man inte ta allt för seriöst och många gånger är det lätt att kolla upp om informationen stämmer. <\c>simon.olofsson@pitea-tidningen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om