- Rubriken var att vi var Piteås största horor. Det var bilder på oss kombinerade med texter om att vi var fula, inte borde få finnas och ogrundade påståenden om sexuella kontakter med en lärare på skolan.
Att hitta sig själv på internet i ett sammanhang man inte gett sitt eget medgivande till beskriver tjejerna som förvånande.
- Först tänkte jag inte göra någon polisanmälan. Folk hade ju redan sett filmen och den hade fått sin eftersträvade effekt, men mina föräldrar uppmanade mig att anmäla den i alla fall för att markera att jag inte tyckte den var acceptabel.
Polisen ej någon hjälp
Tjejerna upplevde att skolkamrater tog avstånd från dem och hur de fick ta emot konstiga blickar i korridoren.- Folk pratade bakom ryggen på oss och trodde att påståendena i filmen var sanna. När jag gick ut ur klassrummet hörde jag någon viska "hora" bakom mig. Vi kunde ju inte gå runt till varenda en och berätta hur det verkligen låg till, berättar en av de utsatta tjejerna.
Gänget kontaktade de ansvariga för Youtube i Sverige, som tidigare brottats med liknande problem.
Att ungdomar skapar bildspel med varandra och sprider de kränkande klippen över internet är nämligen ingen ovanlighet, och klippet där dessa tjejer kränktes är också långt ifrån den enda i sitt slag i Piteå.
- Youtube sa att filmen skulle tas bort inom loppet av tre dagar - men den låg där i över en månad och hade flera tusen visningar innan den slutligen försvann från hemsidan, berättar tjejerna.
De var också missnöjda med hur polisen hanterade incidenten.
- Vi trodde att polisen kunde hjälpa oss att få bort filmen, men vi upplevde dem som oengagerade i fallet. När det slutligen kröp fram vem gärningsmannen bakom filmen var kunde han heller inte ställas inför rätta eftersom han inte var straffmyndig.
En väckarklocka
Händelsen uppmärksammades i skolan både på lektionstid och på ett extrainkallat föräldramöte för att informera föräldrarna om det inträffade och diskutera klimatet bland eleverna. Tjejerna beskriver det hela som en "väckarklocka" som fick lärarna att agera och föräldrarna att förstå hur läget på skolan såg ut.- Stämningen har sedan dess blivit bättre, tycker tjejerna. Folk har nog lärt sig en läxa, men fortfarande behövs det mer information till lärare och föräldrar. Vi använder internet varje dag och vuxna måste få en bättre inblick i vad som sker på nätet.
Tjejerna är överens om att ifall något bra har kommit ut av händelsen är det just det mediala genomslaget - att debatten om nätmobbning de senaste veckorna har kommit igång rejält. De hoppas kunna uppmuntra fler som kränkts över Internet att våga anmäla det nu.
- En virtuell kränkning är också en kränkning.