Han jobbar dagligen med jourverksamheten och tipsar om några sätt att slippa få den läskiga påringningen från störningsjouren och notan på 700 kronor.
- Ring på hos grannarna och presentera dig när du är ny i trappuppgången. Skippa den obligatoriska inflyttningsfesten, eller vänta åtminstone någon månad, tipsar Nicklas Öhman.
Du kan berätta för dina grannar att du ska ha fest i god tid. Då ökar chansen att de accepterar att man lever om. Berätta när festen ska vara och vilken tid ni beräknar att gå ut. Och välkomna grannarna att komma över och berätta när de tycker att ljudnivån är för hög.
Mer än en fördubbling
Pitebo med sina drygt 4 200 lägenheter har på fem år mer än fördubblat sina utryckningar från störningsjouren. Premiäråret 2000 låg antalet utryckningar för störningsjouren på 149 stycken, förra året var man uppe i 350 störningar.- Vi räknar med ännu mera ökning under 2007, berättar Nicklas Öhman.
Men ökningen beror inte enbart på att folk lever om mera, utan på att Pitebo har fler lägenheter och att man har en mindre del tomma lägenheter jämfört med för några år sedan.
- Folk ställer högre krav på lugn och ro, men man känner även ett större obehag för att gå direkt till sin granne och klaga, berättar Nicklas.
Kunna lägga sig efter tio
I hyreslagen finns inga speciella tider man ska anpassa sig efter. Det handlar mer om att man alltid ska visa hänsyn och inte störa sina grannar.- Vi har en vedertagen regel att man ska kunna gå och lägga sig efter klockan tio på kvällen, men det betyder inte att man får störa före den tiden heller, berättar Nicklas.
Den som stör kan få böta 700 kronor. Det är inte Pitebo som avgör om man stör eller inte, utan störningsjouren på plats som gör bedömningen.
- Har man fått en bot kan man alltid protestera, kanske det finns en anledning till störningen, förklarar Nicklas.
- Att man automatiskt skulle bli vräkt efter tre störningar är en modern myt, berättar Nicklas.
Störningsjouren kollar alltid om fler grannar är störda, och gör en individuell bedömning innan någon blir vräkt.